Departamentul american de Justitie a lansat ancheta penala si una civila vizand British Petroleum, in urma deversarii de titei in Golful Mexic, cea mai grava din istoria Statelor Unite.

"Vom acuza in baza legii pe oricine a incalcat legea", a spus Procurorul General al SUA, Eric Holder. "Dezastrul este o tragedie", a adaugat el, conform NewsIn.

Holder a anuntat lansarea anchetei in cursul unei conferinte de presa organizate la New Orleans, dupa ce presedintele Barack Obama a calificat deversarea drept "cel mai grav dezastru ecologic de acest fel din istoria" Statelor Unite. "Angajamentul meu solemn este ca ii vom aduce pe cei responsabili in justitie", a afirmat seful statului. [Pata uriasa de petrol ar putea fi "Katrina" lui Obama]

Deversarea de petrol a inceput in 20 aprilie, in urma unei explozii la bordul platformei Deepwater Horizon, pe care BP a inchiriat-o de la compania elvetiana Transocean. Societatea americana Halliburton oferea servicii pe platforma.

Holder, care a anuntat ca ancheta a inceput "in urma cu cateva saptamani", a refuzat sa precizeze ce companii sunt vizate. El a spus ca a inspectat o parte din pagubele produse, a fost informat in legatura cu evolutia situatiei de Paza de Coasta si s-a intalnit cu procurorii din zonele afectate. [Pata de petrol "a reunit" Celula de Criza la Washington]

Departamentul Justitiei se va asigura ca banii contribuabililor vor fi returnati si ca pagubele la mediu si fauna vor fi compensate, a dat el asigurari. Guvernul le-a cerut deja tuturor partilor implicate sa pastreze documentele care ar putea "face lumina asupra faptelor din jurul dezastrului", a adaugat Holder.

British Petroleum va coopera cu Departamentul Justitiei, a spus Jon Pack, un purtator de cuvant al companiei. La randul sau, Transocean a afirmat intr-un comunicat ca va coopera cu autoritatile, adaugand ca nu va "specula in legatura cu masurile pe care le-ar putea lua sau nu Departamentul Justitiei". O purtatoare de cuvant al Halliburton a refuzat sa comenteze.

Citeste si:
OFICIAL: Mareea Neagra din Golful Mexic, provocata de o "teava"...
OFICIAL: Mareea Neagra din...

Cititi pe acelasi subiect: Un "aspirator" gigant va absorbi petrolul din Golful Mexic

Forajul maritim, interzis?


Pata de petrol afecteaza sanatatea?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.