Americanii au construit un aspirator urias ce va absorbi petrolul ce se scurge din putul subacvatic, dupa scufundarea platformei maritime Deep Water Horizon.
Daca acum 2 zile, presedintele Obama era ironizat ca nu a stiut sa manipuleze criza din Golful Mexic, comparand pata uriasa de petrol din zona statului Louisiana, cu "momentul Katrina" (aluzie la uraganul din 2005 care a lezat serios imaginea administratiei Bush), se pare ca expertii americani au gasit o solutie pentru rezolvarea dezastrului ecologic.

Este vorba despre un aspirator de dimensiuni impresionante care va fi scufundat in zona pe unde se scurge petrolul, la o adancime de peste 1,5 kilometri. Cu o greutate de 125 de tone si inalt de 13 metri, aspiratorul gigant va colecta aproape 80% din totalul de 800.000 de litri de petrol care se scurg in ocean si ii va pompa catre suprafata, de unde resursa minerala va fi transportata pe uscat, anunta The Sun.
Potrivit 9AM, pata acopera acum 5.500 kilometri patrati, zona aproape cat Delaware. 11 muncitori au murit cand o platforma petroliera detinuta de British Petroleum (BP) a explodat in apropiere de Louisiana, la 20 aprilie. O conduca de petrol de pe fundul Oceanului prezinta scurgeri in trei locuri, iar zilnic sunt deversati 795.000 de litri de titei in Golf.

Zece zone de fauna sunt in calea petei de petrol. In fata acestui dezastru, autoritatile din Louisiana au decis sa trimita detinuiti pentru a ajuta la curatarea zonei de coasta. In plus, statele Alabama si Mississippi au decretat si ele starea de urgenta. Localnicii din Louisiana spun ca mirosul este foarte greu, iar autoritatile au avertizat ca oamenii ar putea prezenta stari de voma, migrene si ameteli. Ei sunt sfatuiti sa stea in casa si sa evite activitatile ce necesita efort. [Mareea neagra din Golful Mexic are potentialul unei catastrofe]


Pro sau contra forajului maritim?
Pata de titei din Golful Mexic a dat o lovitura grea industriei petroliere, iar directorii British Petroleum au estimat ca scurgerea ar putea depasi 4.750 de metri cubi pe zi, de opt ori mai mult decat in prezent. In plus, Casa Alba a sustinut, marti, o propunere a Senatului, potrivit careia companiile petroliere ar putea fi nevoite sa plateasca 10 miliarde de dolari pentru un astfel de caz. Suma este de 133 de ori mai mare decat cele 75 de milioane de dolari pe care ar trebui sa ii plateasca British Petroleum (BP) in baza legii actuale. De asemenea a fost luata in discutie si interzicerea forajului maritim in SUA, insa nu s-a ajuns inca la o decizie unanim acceptata de Congres.
Citeste si:
Schimbări pentru șoferi: „Amiabila” în caz de accident se va face...
Schimbări pentru șoferi:...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.