Pata uriasa de petrol din zona statului Louisiana ar putea fi "momentul Katrina pentru Obama"spun unii, aluzie la uraganul din 2005 care a lezat serios imaginea administratiei Bush, relateaza Irish Times.

Casa Alba a anuntat ca suspenda extinderea forarilor off-shore pana la aflarea cauzelor acestei situatii grave, potrivit newsIn. Expertii de tem de un dezastru economic si ecologic. "Luam toate masurile posibile pentru a ne proteja coasta, fauna, mediul si populatia", a asigurat Bobby Jindal, guvernatorul de Louisiana.

El a cerut Departamentului Apararii sa trimita 6.000 de militari si parasutisti pentru 90 de zile, pentru protejarea statului de pata de petrol.
Pata acopera acum 5.500 kilometri patrati, zona aproape cat Delaware. 11 muncitori au murit cand o platforma petroliera detinuta de British Petroleum (BP) a explodat in apropiere de Louisiana, la 20 aprilie. O conduca de petrol de pe fundul Oceanului prezinta scurgeri in trei locuri, iar zilnic sunt deversati 795.000 de litri de titei in Golf.

Zece zone de fauna sunt in calea petei de petrol. In fata acestui dezastru, autoritatile din Louisiana au decis sa trimita detinuiti pentru a ajuta la curatarea zonei de coasta. In plus, statele Alabama si Mississippi au decretat si ele starea de urgenta.

Barack Obama a anuntat ca i-a trimis la fata locului pe secretarii de interne si securitate, pe administratorul Agentiei de protectie a mediului, precum si pe seful Administratiei nationale pentru oceane si atmosfera. "BP are raspunderea, conform legii, de a acoperi costurile operatiunlor de curatare, dar suntem pregatiti sa ne asumam responsabilitatile fata de toate comunitatile afectate", a subliniat Obama.

Localnicii din Louisiana spun ca mirosul este foarte greu, iar autoritatile au avertizat ca oamenii ar putea prezenta stari de voma, migrene si ameteli. Ei sunt sfatuiti sa stea in casa si sa evite activitatile ce necesita efort.


[Pata de petrol provocata de platforma scufundata in SUA a atins coasta Louisianei]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.