Vaticanul a aparat marti Bisericile locale, prinse in scandaluri de pedofilie, dand asigurari ca acestea au actionat cu rapiditate in fata abuzurilor comise de preoti si amintind ca astfel de acte afecteaza intreaga societate.

Conferintele episcopale, in special cele germana, austriaca, olandeza si ierarhiile vizate au reactionat cu "rapiditate" si "determinare", a declarat preotul Federico Lombardi, purtator de cuvant al Vaticanului, la postul Radio Vatican, pe care il conduce, conform AFP, citata de NewsIn.

De cateva luni, scandalurile privind acte de pedofilie comise de preoti in institutiile religioase, in unele cazuri acoperite de superiorii lor, ca in Irlanda, se intensifica. Dosarul a luat amploare in ultimele saptamani in Germania, afectand chiar si corul Regensburg, condus timp de 30 de ani de fratele papei, Georg Ratzinger. Recent au iesti la iveala si cazuri in Ausria si Olanda.

Marti, Biserica olandeza a anuntat ca va lansa in curand o ancheta "ampla, externa si independenta" in aceste dosare, in conditiile in care au fost inregistrate aproape 200 de denunturi de la inceputul lunii. "Nu putem nega gravitatea tulburarilor pe care le traverseaza Biserica", a recunoscut preotul Lombardi, amintind ca pentru Biserica, pedofilia este "unul dintre cele mai grave delicte".

El a insistat, insa, asupra faptului ca "concentra acuzatiile numai pe Biserica duce la o perspectiva falsa". Acesta a citat exemplul Austriei, unde, "in aceeasi perioada de timp", cazurile dovedite de pedofilie in institutiile aflate sub tutela Bisericii au fost 17 la numar, "iar in alte locuri 510".

La aceasta ora, 350 de plangeri depuse de persoane care sustin ca au fost supuse la abuzuri sexuale comise de membri ai clerului in anii '50, '60, '70 in Olanda, au fost primite de la inceputul lunii martiem, conform Bisericii catolice olandeze.

Aceste plangeri au fost depuse la comisia consultativa episcopala "Ajutor si Drept", infiintata in 1995 de Biserica catolica olandeza, pentru a veni in ajutorul victimelor abuzurilor sexuale comise de cler, potrivit lui Kohnen.

Purtatorul de cuvant al Vaticanului a recunoscut, insa ca "greselile comise in institutiile aflate sub responsabilitatea clerului cu atat mai condamnabile, tinand cont de responsabilitatea educativa si morala a Bisericii". Insa, din punctul sau de vedere, Bisericile "au dat dovada de vointa de transparenta si, in unele cazuri, au accelerat dezvaluirea problemelor, invitand victimele sa vorbeasca, desi era vorba de cazuri foarte vechi".

Citeste si:
Vaticanul, implicat într-o misiune secretă de pace în Ucraina. Papa...
Vaticanul, implicat într-o...

Au actionat "asa cum trebuia pentru ca punctul de plecare corect este recunoasterea a ceea ce s-a intamplat si preocuparea pentru victime", a apreciat el, subliniind ca Bisericile au facut "tot posibilul pentru ca astfel de fapte grave sa nu se mai repete".

Ministrul german al justitiei a acuzat luni Vaticanul ca a blocat anchetele, in baza unor directive datand din 2001, care le cer episcopilor sa aduca aceste delicte in fata ierarhiei clerice. Aceste texte, adoptate de cardinalul Joseph Ratzinger, devenit ulterior Benedict al XVI-lea, "au fost citate in mod inoportun drept cauza unei 'culturi a tacerii", a subliniat Lombardi, in replica. Din punctul sau de vedere, textele sunt "un semnal determinant pentru a aminti episcopatului de gravitatea problemei".

Purtatorul de cuvant a amintit si interventia in dosarul irlandez a papei Benedict al XVI-lea, care a convocat la Vatican toata conducerea bisericii din aceasta tara.

Citeste si:
Firea: Pe Orban îl interesează drepturile pedofililor, NU...
Firea, despre începutul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.