Presa internationala urmareste evolutiile politice de la Bucuresti si scrie despre Lucian Croitoru, premierul desemnat, ca este un bun specialist economic, dar ii acorda putine sanse de a trece de Parlament, intrucat este prins intre conflictul dintre presedinte si opozitia parlamentara.
Presedintele Traian Basescu l-a insarcinat joi pe economistul independent Lucian Croitoru sa formeze un nou guvern, inaintea unor termene-limita cruciale pentru deblocarea urmatoarelor transe din imprumutul acordat de FMI, explica agentia France-Presse, care titreaza: "Un economist numit prim-ministru pentru a continua reformele".

In prezent consilier al guvernatorului Bancii Nationale (BNR), Croitoru, in varsta de 52 de ani, a fost reprezentant al Romaniei la FMI intre 2003 si 2007. Nominalizarea sa pentru functia de premier a fost contestata de opozitie, care a amenintat ca va sesiza Curtea Constitutionala. Cele trei partide de opozitie care au adoptat marti motiunea de cenzura ce a dus la caderea guvernului au subliniat ca dispun de 65% din fotoliile din Parlament, adica de o majoritate absoluta ce le autorizeaza sa aleaga singure premierul. Aceste formatiuni il propusesera marti pe popularul primar al Sibiului, Klaus Iohannis, pentru postul de premier, explica AFP, potrivit NewsIn.

Aceasta consemneaza si reactia FMI, care, intr-un comunicat difuzat la Bucuresti, da asigurari ca "nu anticipeaza o intrerupere a acordului si nici o schimbare politica" in urma caderii guvernului. "O misiune vizand lansarea discutiilor cu autoritatile pe tema unei a doua revizuiri a acordului este asteptata in Romania de indata ce va fi format un nou guvern", a adaugat FMI. Potrivit analistilor, criza politica va fi transata de alegerile prezidentiale, la care favoriti sunt Basescu si Geoana.

Conform Reuters, decizia presedintelui de a-l numi pe Croitoru in functia de premier este o tentativa de a consolida raspunsul Romaniei la recesiunea economica, pe fondul unei crize guvernamentale. Pietele financiare, desi apreciaza competentele lui Croitoru pe plan economic, sunt ingrijorate in ceea ce priveste capacitatea sa de a obtine aprobarea Parlamentului, dominat de grupurile de opozitie care sustin un candidat diferit.

"Este specialist, asa ca numirea sa este buna", a declarat Nicolae Chidesciuc, de la ING Bank, citat de Reuters. "Dar, tinand cont de declaratiile facute de partidele politice inainte de nominalizare, probabil ca aceasta criza politica se va intensifica", a adaugat el.

Totusi, efectele problemelor politice asupra economiei apar deja. Moneda nationala aproape ca a ajuns la cel mai scazut nivel fata de euro din ultimele sapte luni, iar un oficial guvernamental a anuntat miercuri ca o emisiune de eurobonduri probabil va fi amanata.

Romania a trecut printr-o pronuntata criza economica in ultimul an in urma crizei financiare globale. Din cauza politicilor economice neinspirate, Romania a ajuns de la economia Uniunii Europene cu cea mai rapida crestere si de la o destinatie atractiva pentru investitorii straini la o zona-problema cu o acuta nevoie de ajutor, noteaza Reuters.

Associated Press transmite, la randul sau, ca presedintele roman a desemnat un bancher ca prim-ministru, la doua zile de la caderea guvernului. Croitoru a lucrat in Banca Nationala timp de 11 ani. Agentia preconizeaza ca este putin probabil ca propunerea lui Basescu sa obtina majoritatea necesara in Parlament, amintind ca Legislativul si presedintele au dispute intense de mai multi ani. Agentia reda argumentul presedintelui ca experienta economica a lui Croitoru va facilita dialogul cu FMI si noteaza, de asemenea, reactia institutiei financiare internationale.

BBC consemneaza propunerea de premier a lui Traian Basescu, remarcand ca Lucian Croitoru, consilier de politica monetara, are legaturi cu liberal-democratii.

Forbes preia un material Reuters care consemneaza, intre altele, reactiile la nominalizarea lui Croitoru ale unor analisti de pe piata financiar-bancara din Romania. Melania Hancila, de la Volksbank Bucuresti, spune ca i se pare o decizie buna, iar Croitoru este o persoana cunoscuta mediului de afaceri, cu o solida pregatire profesionala. "Corespunde pentru persoana de care are Romania nevoie. Nu este afiliat politic, este un bun tehnocrat si toate acestea sunt argumente pentru toate partidele politice sa-l accepte. Are o sansa de a fi acceptat", considera Hancila.

Rozalia Pal, de la Unicredit Tiriac, vede in Croitoru "o buna optiune pentru a construi un consens pe termen scurt". Pal considera, de asemenea, ca exista o sansa ca partidele politice sa fie de acord cu el in cele din urma. Un dealer de valuta din Bucuresti a declarat pentru Reuters ca piata este divizata dupa propunerea lui Croitoru ca premier. "Unii vand euro in ideea ca va fi capabil sa formeze un guvern, in timp ce altii cred ca situatia se va complica pe plan politic", a spus dealerul.

Agentia germana DPA anunta ca Lucian Croitoru, economist si expert in finante, a fost nominalizat de presedintele Traian Basescu pentru a forma un nou guvern. Lucian Croitoru, care nu este afiliat niciunui partid, va fi probabil respins de opozitie, al carei candidat pentru formarea guvernului a fost blocat de presedinte, explica DPA. Este posibil sa se ajunga la Curtea Constitutionala, noteaza DPA.

Die Welt titreaza: "Un expert financiar trebuie sa alcatuiasca un nou executiv in Romania". Expertul financiar independent Lucian Croitoru trebuie sa alcatuiasca un nou guvern in Romania si astfel sa incheie criza politica din tara. (...). Presedintele Traian Basescu a desemnat un expert de rang inalt al Bancii Centrale pentru postul de premier, acesta fiind, in opinia sefului statului, cel mai potrivit candidat, luand in considerare criza economica si acordul cu FMI, scrie cotidianul german. Die Welt aminteste si de "popularul" primar al Sibiului, Klaus Johannis, care a fost nominalizat de opozitie pentru functia de premier. "Presedintele a decis totusi sa respinga aceasta propunere si l-a ales pe Croitoru, consilierul pe politici monetare al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu", mai scrie acesta.

Cotidianul austriac Der Standard remarca de la inceputul articolului faptul ca premierul desemnat de Basescu "este un apropiat al partidului premierului Boc", al carui guvern a cazut. "Reputatul expert economic este un apropiat al PDL si are, ca urmare, potrivit observatorilor, sanse reduse de a fi acceptat de Parlament. Opozitia il nominalizase pe independentul primar al Sibiului, Klaus Johannis, ca sef al unui guvern de tehnocrati", scrie Der Standard.

Die Presse scrie despre evolutiile politice din Romania sub titlul "Romania: Cearta pentru un nou premier". Presedintele Basescu l-a desemnat pe expertul financiar Lucian Croitoru drept sef de guvern, dar opozitia ii reproseaza ca ignora majoritatea parlamentara. Partidele de opozitie vor sa reclame desemnarea lui Croitoru la Curtea Constitutionala, rezuma situatia ziarul austriac. Publicatia remarca faptul ca Lucian Croitoru este putin cunoscut opiniei publice, dar ca a fost timp indelungat consilier al guvernatorului BNR. Nici Die Presse nu uita sa aminteasca de faptul ca opozitia il propusese pentru functia de premier pe Klaus Johannis. In plus, atrage atentia ziarul, este foarte posibil ca Parlamentul sa nu aprobe noul cabinet.

Agentia italiana AGI, care il prezinta pe Croitoru drept un apropiat al PDL, avertizeaza ca acesta va intampina dificultati in a trece de Parlament. "Opozitia (...) ceruse, de fapt, o figura independenta", noteaza agentia. "Croitoru, care a reprezentat Romania la Fondul Monetar International intre 2003 si 2007, si-a luat angajamentul sa faca reformele structurale cerute de UE si in special de FMI, de care depinde ajutorul de 20 de miliarde de euro", incheie AGI.

Basescu a decis: Lucian Croitoru, premierul desemnat al Romaniei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.