Presedintele Traian Basescu a sfidat majoritatea parlamentara si l-a desemnat in functia de premier pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
Croitoru are 10 zile la dispozitie sa-si aleaga echipa guvernamentala si s-o prezinte Parlamentului.

Traian Basescu l-a dat la o parte pe Klaus Johannis, premierul tehnocrat propus de majoritatea Parlamentara formata din PNL, PSD si UDMR, pentru a-l propune la conducerea guvernului pe Lucian Croitoru, economist si apropiat al PDL-ului. [Johannis: Nu sunt dispus ca cedez Primaria Sibiului pentru un mandat de doua luni]

Riscam anticipate

Decizia presedintelui de sfidare a majoritatii de 65% ar putea determina dizolvarea Parlamentului si organizarea alegerilor anticipate, in cazul in care niciuna dintre cele trei formatiuni politice nu-i va oferi votul de incredere noului prim-ministru.

Crin Antonescu a declarat ca PNL este dispus sa mearga pana la dizolvarea Parlamentului in cazul in care presedintele Basescu nu accepta propunerea lor de premier (Klaus Johannis – n. red.) Liderul liberalilor a amenintat, inainte de anuntul presedintelui, ca partidul sau nu va acorda votul de investitura pentru niciun candidat propus de Traian Basescu, altul decat Klaus Johannis, transmite NewsIn. [Liberalii ameninta cu dizolvarea Parlamentului daca Johannis nu este desemnat premier]

Misiunea lui Croitoru

"Lucian Croitoru va prelua misiunea de conducere a guvernului. FMI a anuntat amanarea misiunii de evaluare a Romaniei datorita lipsei unui guvern in capacitate de exercitiu. Efectele unei intarzieri in a avea un guvern competent si aprobat sunt extrem de serioase pentru Romania. Vom primi transa de 300 de milioane de dolari de la Banca Mondiala saptamana vitoare, dar Romania mai trebui sa incaseze inca doua transe, una de la FMI si una de la UE, pentru finantarea deficitului bugetului de stat", a anuntat Basescu.

"Optiunea mea a fost generata de faptul ca aveam nevoie de un premier competent in probleme de economie, de asemenea, domnia sa corespunde dezideratului de a nu avea vreun angajament politic, si eu am lucrat cu domnul Croitoru in timpul guvernului Isarescu si am ramas cu o impresie de profund profesionalism"
, a explicat seful statului.

Presedintele le-a cerut reprezentantilor partidelor politice sa nu agraveze criza politica prin refuzarea desemnarii lui Croitoru.

"Vreau sa precizez ca relatia mea cu Klaus Johannis este una corecta, il apreciez si nu am avut nicio abordare personala in discutiile cu domnia sa", a mai spus Basescu.

Lucian Croitoru s-a aratat dispus sa preia sarcina pusa de Traian Basescu si si-a prezentat in mare programul de conducere a guvernului, legat in mare parte de problemele economice cu care se confrunta Romania acum. Croitoru a declarat ca prioritatile sale sunt organizarea de alegeri democratice si "continuarea angajamentelor cu UE si FMI".

Croitoru a inceput prin a-si prezenta sumar CV-ul, spunand ca este economist si ca are o indelungata experienta, inclusiv la FMI, unde a lucrat cativa ani. El a mai spus ca doreste sa infaptuiasa reforme structurale si sa ia acele decizii care sa duca la un nivel de trai pentru romani cat mai apropiat de cel al UE. De asemenea, trecerea la euro in 2014 este un alt angajament pe care si l-a luat premierul desemnat. El a mai declarat ca in cursul acestei zile, dupa ce va merge la BNR, se va duce la Palatul Victoria, pentru a discuta cu Emil Boc. [Lucian Croitoru, economistul din apropierea lui Mugur Isarescu]

Decretul prezidential pentru desemnarea lui Lucian Croitoru la functia de prim-ministru a fost publicat joi in jurul orei 15 in Monitorul Oficial, acesta fiind pasul oficial pentru constituirea noului Guvern.

"Se desemneaza domnul Lucian Croitoru in calitate de candidat la functia de prim-ministru, pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si listei noului Guvern, potrivit art. 103, al. (2) din Constitutia Romaniei", se arata in decretul semnat de presedintele Traian Bssescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.