BitDefender anunta ca din 17 martie infractorii cibernetici au demarat o campanie de raspandire malware care foloseste Facebook ca momeala si a creat deja ceva valuri. Troianul se raspandeste printr-un mesaj email fals de schimbare a parolei, trimis in numele Facebook. Utilizatorii romani sunt cei mai afectati.
Utilizatorii Facebook sunt notificati prin mesaje aparent legitime ca parolele conturilor lor au fost schimbate din motive de securitate. Cei care primesc notificarea falsa sunt invitati sa deschida fisierul.zip atasat pentru a afla noua parola alocata acestora.

In loc de o parola noul, fisierul .zip ascunde *Trojan.Dropper.Oficla.G*. Asa cum sugereaza si numele- *Trojan Dropper-* contine cod malitios care se instaleaza in sistem. In mod frecvent, troianul instaleaza un backdoor care permite in mod clandestin acces de la distanta la sistemul infectat. Acest backdoor poate fi folosit de infractorii cibernetici pentru a incerca si instala si alte programe malitioase in sistem.

Conform cu sistemele de monitorizare BitDefender, distributia mesajelor spam care contin secventa de malware a inceput in 17 martie 2010. De atunci aceste “valuri” spam s-au inmultit, in unele cazuri fiind trimise mai mult de 200 de mesaje spam in 30 de minute. Mai mult, ratele de infectare descoperite de BitDefender Real-Time Virus Reporting System indica inceputul unei raspandiri masive a Trojan.Dropper.Oficla.G. Desi acest fenomen abia a inceput, se pare ca este doar o chestiune de timp inainte ca infractorii cibernetici sa preia controlul asupra unui numar foarte mare de sisteme. Utilizatorii romani sunt cei mai afectati conform graficului de mai jos.

Se asteapta ca ratele de infectie sa creasca foarte mult, deoarece tehnicile de inginerie sociala din spatele acestui mecanism se dovedesc foarte eficiente. Facebook este o retea sociala foarte populara si accesarea acesteia a devenit un obicei zilnic pentru foarte multi oameni. Utilizatorii Facebook care primesc acest email spam se pot infecta usor prin deschiderea fisierului atasat. Pentru protejarea sistemului, BitDefender recomanda descarcarea, instalarea si actualizarea unei suite antimalware, care sa contina antivirus, antispam, solutie antiphishing si protectie firewall, dar si sa fie precauti daca li se solicita sa deschida fisiere provenite din surse necunoscute.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.