Comitetul Executiv al Federatiei Romane a Jurnalistilor solicita actualei coalitii aflate la putere sa inceteze imediat orice atac impotriva libertatii de exprimare, a institutiilor de presa, a jurnalistilor si, nu in ultimul rand, asupra libertatilor fundamentale ale fiecarui cetatean.
Potrivit Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind, de cateva luni intentia puterii politice este de a pune botnita, prin orice mijloace, jurnalistilor si cetatenilor romani. Guvernul Boc a adoptat si a trimis catre Parlament, fara nicio consultare prealabila cu societatea civila, proiectele codurilor civile si penale cu prevederi care atenteaza grav la libertatile fundamentale ale omului: dreptul la libera exprimare, dreptul la viata privata etc.

Mai multi lideri politici au lansat in spatiul public informatii cu scop de intimidare privind arestarea unor ziaristi, punand presiune in mod nejustificat pe comunitatea jurnalistica. Au fost suspendate emisiuni (cazul Dianei Nedelcu, realizatoarea emisiunii ”Lumea in clar obscur” de la Societatea Romana de Radiodifuziune) si jurnalistii au fost amenintati cu desfacerea contractelor de munca pentru indrazneala de a realiza materiale “incomode” pentru clasa politica. Guvernantii refuza in continuare sa sprijine economic industria media in aceasta perioada de criza. Institutiile publice de radio si televiziune sunt inca la cheremul decidentilor politici.

Toate aceste presiuni nu dovedesc altceva decat faptul ca politicienii romani fac eforturi disperate pentru a subjuga si ultimul bastion al democratiei - presa. Reprezentantii guvernului si Bogdan Hossu, presedintele confederatiei Cartel Alfa, personaj preocupat doar de propria imagine si nu de drepturile jurnalistilor din Romania, au hotarat sa elimine contractele de drepturi de autor prin ordonanta de urgenta.

FRJ MediaSind a solicitat guvernului, inca din data de 27 ianuarie a.c., sa nu ia in discutie adoptarea de masuri in domeniul mass-media fara sa se consulte mai intai cu organizatiile sindicale, patronale si profesionale din domeniu. Masuri aberante precum desfiintarea contractelor de drepturi de autor pot duce la grave disfunctionalitati in industria de media, cum ar fi riscul ca operele jurnalistilor (comentarii, articole, reportaje, editoriale, anchete, documentare, filme, scenarii pentru emisiuni etc.) sa nu mai poata fi protejate prin lege. S-ar incalca astfel Legea drepturilor de autor, Constitutia Romaniei, directivele europene din domeniu, dreptul la munca si optiunile jurnalistilor de valorificare a propriilor competente profesionale.

Potrivit declaratiei lui Cristi Godinac, presedintele Federatiei Romane a Jurnalistilor, FRJ MediaSind a semnalat in mai multe randuri folosirea abuziva a contractelor de drepturi de autor pentru a substitui prevederile contractelor individuale de munca sau plata pe drepturi de autor a unor categorii de persoane care nu desfasoara activitati de creatie. Toate acestea sunt probleme care intra sub incidenta aplicarii legii si a exercitarii controlului de catre organismele abilitate ale statului. FRJ MediaSind cere aplicarea corecta a legii si sanctionarea celor care o incalca, nu desfiintarea contractelor de drepturi de autor!

Avand in vedere aceste grave disfunctionalitati ale statului de drept, FRJ MediaSind a solicitat sprijinul Federatiei Europene a Jurnalistilor pentru ca impreuna sa sesizeze Comisia Europeana, Parlamentul European si alte organisme internationale cu scopul de a opri actiunile care vor sa intoarca Romania la “standardele” perioadei comuniste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.