Franta cere Uniunii Europene sa accelereze planurile pentru uniunea bancara, in pofida dezacordurilor referitoare la cum trebuie sa arate noua autoritate de reglementare si la numarul bancilor care vor fi supravegheate.

"Este un proiect ambitios, de o importanta deosebita", a declarat marti ministrul francez de Finante Pierre Moscovici, inaintea unei intalniri a ministrilor de Finante din UE, la care vor fi discutate planurile. Moscovici considera ca se poate ajunge la un acord in aceasta problema pana la sfarsitul acestui an, asa cum era planificat.

Apelul lui Moscovici pentru accelerarea discutiilor contrastreaza ca insistenta pentru precautie a ministrului luxemburghez de Finante, Luc Frieden, ca si cu scepticismul din tarile din afara zonei euro, scrie MEDIAFAX.

Ministrul suedez de Finante, Anders Borg, considera ca ar putea fi nevoie de "o modificare tehnica a tratatului UE", daca noua autoritate de supraveghere va fi Banca Centrala Europeana (BCE), care va avea autoritate si asupra bancilor din afara zonei euro.

Liderii UE au convenit in iunie si octombrie sa mearga inainte cu planul de creare a unei uniuni bancare in care supravegherea sistemului sa fie coordonata de BCE, ca solutie de separare a riscurilor din sectorul financiar de criza datoriilor suverane. Obiectivul este stabilirea unui cadru politic pentru uniunea bancara pana la 1 ianuarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.