Ministrii de finante ai tarilor din grupul G20, reuniti sambata la Londra, au propus intr-un proiect ca masurile anticriza sa fie mentinute, iar bonusurile acordate bancherilor sa nu fie limitate, ci mai degraba conditionate de evolutia pe termen lung a afacerilor, transmite BBC News.
Ministrii au mai spus ca vor continua sa acorde stimulente fiscale economiei la nivel mondial, in ciuda unor semne de revenire a acesteia si au convenit sa acorde tarilor emergente o mai mare putere de decizie la nivel global. Oricum, toate aceste planuri vor trebui analizate si aprobate in summit-ul liderilor G20 ce va avea loc la Pittsburgh, in statul Pennsylvania din SUA, in cursul acestei luni, potrivit Wall-Street.

Ministrii au fost de acord, in principiu, ca bonusurile pentru bancheri sa fie acordate pe termen lung, fara vreun avans in numerar, precum si cu o transparenta mai mare a platilor. Astfel, bonusurile acordate bancherilor ar trebui modificate asa incat sa stimuleze succesul pe termen lung, in loc sa conduca la asumarea unor riscuri exagerate pe termen scurt, au sugerat ministrii de finante din G20.

In propunerea de proiect convenita la Londra, ministrii au sprijinit aceasta idee a Marii Britanii, ca alternativa la limitarea bonusurilor acordate, asa cum cerusera unele tari. Proiectul prevede ca bonusurile sa fie acordate mai tarziu, chiar si dupa cinci ani, astfel incat actiunile pe termen lung ale bancherilor sa aiba timp sa se resimta.

De asemenea, ministrii au propus introducerea unor clauze care sa permita recuperarera banilor in cazul in care deciziile care pareau de bun augur au avut efecte negative in cele din urma. Bonusurile ar urma sa fie primite si sub forma de actiuni, nu in numerar, asa incat personalul sa castige numai daca si companiei ii merge bine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.