Premierul rus Vladimir Putin a ordonat luni companiei Gazprom sa reduca de urgenta, si mai mult, volumul de gaz ce tranziteaza Ucraina, in replica la prelevarea ilegala de care Rusia acuza Kievul.

De la 1 ianuarie, 63,5 milioane metri cubi de gaz au fost furati de Ucraina, potrivit declaratiilor facute de seful Gazprom, Aleksei Miller, in cursul unei intalniri cu Putin.

Intrebat de premierul rus despre masurile pe care intentioneaza sa le ia, Miller a vorbit despre o "propunere de reducere a volumului de gaz livrat la frontiera ruso-ucraineana echivalenta cu cantitatea de gaz furata". "Incepeti chiar de azi sa reduceti cantitatea", a replicat Putin, potrivit NewsIn.

Gazprom, in plin conflict cu Ucraina, a intrerupt de la 1 ianuarie livrarile de gaz catre Ucraina, insa 80% din gazul rus destinat Europei continua sa tranziteze teritoriul ucrainean, iar mai multe state europene au constatat deja o scadere a nivelului de gaz, in urma acestui conflict.

"Vom face tot ce vom putea pentru a compensa gazul lipsa, prin cresterea livrarilor prin Belarus si Polonia", dar si prin Turcia, a adaugat Miller, anticipand noi scaderi ale volumului de gaz pe viitor. El a precizat ca Gazpromul ar putea compensa gazul lipsa pentru Europa prin obtinerea de hidrocarburi de pe "pietele internationale". Factura ar urma sa fie trimisa Ucrainei, a spus el.

Intrebat de AFP, un purtator de cuvant al companiei de stat ucrainene Naftogaz, Valentin Zemlianski, a confirmat ca decizia Gazprom risca sa se traduca prin scaderea livrarilor spre Europa. "Tot gazul care se afla pe conducte este destinat Europei, plus gazul 'tehnic' necesar pentru buna functionare a gazoductelor", a precizat el.

"Compania ruseasca ameninta, astfel, livarile de gaze naturale pentru urmatoarele tari europene: Moldova, Romania, Bulgaria, Grecia, Turcia, Polonia, Ungaria, Slovacia si Germania", avertizeaza reprezentantii Naftogaz.

Miller a precizat ca "datoria Ucrainei pentru gazul livrat in 2008 este in continuare de peste 600 de milioane de dolari, insa, daca ucrainenii vor continua sa sustraga gaz, factura va fi in curand de miliarde", a avertizat el.

Gazprom a incetat livrarea de gaze pentru Ucraina la 1 ianuarie, cele doua parti nereusind sa puna de acord asupra unui nou contract pentru livrararea gazelor in 2009. Rusia a propus Ucrainei un "pret preferential" de 250 de dolari pe 1.000 de metri cubi, dar Kievul a refuzat oferta, fiind dispus sa plateasca nu mai mult de 235 de dolari. In consecinta, Gazprom a spus ca Ucraina va trebui sa plateasca un pret de piata, similar cu cel platit de clientii din Europa, si a cerut 418 dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz.

Dupa sistarea livrarilor de gaz catre Ucraina, consumatorii europeni, inclusiv Romania, au inceput sa fie afectati treptat de scaderea presiunii si a volumului gazelor care vin din Ucraina. Gazprom si Naftogaz se acuza reciproc pentru aceste deficiente.

Potrivit Realitatea, clientii europeni au inregistrat scaderi semnificative ale debitelor la gaze, fapt pus de compania rusa Gazprom pe seama practicii Ucrainei de a fura din conducte. Livrarile totale catre Romania, Bulgaria, Grecia, Turcia si Macedonia au scazut cu aproximativ 14-15 milioane metri cubi de gaze naturale, de duminica dimineata pana luni dimineata, potrivit dispeceratului de distributie din Balcani al Gazprom, citat de NewsIn. Gazprom a declarat ca va da in judecata Ucraina la Curtea Internationala de Arbitraj de la Stockholm pentru furt de gaze si nerespectarea termenilor unui contract semnat in 2002 privind tranzitul gazelor destinate clientilor din Europa.

E.ON Romania: Furnizarea gazelor catre populatie se desfasoara normal

CE: Conflictul gazului nu reprezinta un pericol imediat


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.