Anul 2009 se anunta mai dificil decat anul acesta pentru economia mondiala, a avertizat joi seara seful FMI, in timp ce liderii europeni se puneau de acord asupra unui plan de relansare coordonat, iar Senatul american respingea salvarea industriei auto nationale.

"2008 a fost un an dificil pentru economia mondiala, dar in niciun caz nu putem spera ca 2009 sa fie mai bun", a declarat directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, in vizita in Costa Rica. "Acest lucru este valabil pentru toata lumea, pentru Statele Unite, pentru Europa, FMI prevede o crestere negativa anul viitor", a subliniat Strauss-Kahn, conform NewsIn.

Reuniti in summit la Bruxelles, liderii europeni s-au pus de acord asupra unui plan de relansare de circa 200 de miliarde de euro, adica 1,5% din produsul intern brut european, a anuntat seful guvernului italian, Silvio Berlusconi. "Suntem toti de acord", a declarat Berlusconi presei, la finalul unui dineu cu omologii sai.

Sefii de stat si de guvern europeni erau chemati sa valideze ideea de a injecta 200 de miliarde de euro in economia blocului. Acest obiectiv, care fusese propus de Comisia Europeana, a fost aprobat cu rezerve de ministrii de finante ai UE saptamana trecuta.

Si cancelarul german Angela Merkel, care avea obiectii fata de acest plan, a anuntat ca sustine obiectivul acestuia si nu a exclus noi masuri de sustinere a activitatii economice la inceputul anului 2009.

Gravitatea crizei a fost ilustrata din nou de Bank of America, cea mai mare banca din Statele Unite, care a anuntat ca va desfiinta intre 30.000 si 35.000 de locuri de munca in urmatorii trei ani, ca urmare a fuziunii prevazute cu banca de afaceri Merrill Lynch si din cauza climatului economic sumbru. Actiunile Bank of America au urcat cu aproape 2% in tranzactiile electronice, dupa acest anunt facut dupa inchiderea Wall Street. Titlul pierduse peste 10% in timpul sedintei.

La Washington, Senatul american nu a reusit sa se puna de acord joi seara asupra unui plan de ajutorare a constructorilor de masini, lasandu-i pe acestia in fata perspectivei unui faliment care ar pune in pericol, direct si indirect, 2,2 milioane de locuri de munca. Dupa o zi de indelungi negocieri, cei 100 de senatori nu au reusit sa reuneasca majoritatea de doua treimi necesara pentru aprobarea planului de ajutoare a sectorului auto, din cauza opozitiei vehemente a republicanilor.

"Nu am reusit sa trecem linia de sosire", a recunoscut seful majoritatii democrate, Harry Reid. "Putem sta toata noaptea, maine, sambata si duminica, tot nu vom reusi sa trece linia de sosire. (....) Milioane de americani, nu doar salariati din industria auto, dar si vanzatori, concesionari, toti care lucreaza cu masinile vor fi afectati in mod direct", a adaugat el.

Camera Reptrezentantilor a adoptat miercuri un credit de 14 miliarde de dolari in favoarea constructorilor auto. General Motors si Chrysler au avertizat ca risca falimentul inca de la sfarsitul acestui an, fara ajutorul statului.

In fata ezitarilor Senatului, Bursa de la New York a incheiat in scadere neta de 2,24%, iar General Motors si concurentul sau Ford au pierdut peste 10%.

Si titlurile financiare au fost afectate, pe fondul ingrijorarii pietei in fata "consecintelor financiare (a grupurilor auto) daca republicanii se opun planului de salvare", declarase analistul Gregori Volokhine, de la Meeschaert New York. "Datoriile acestor companii se vor regasi in conturile bancilor", a explicat el.
In Europa, principalele piete financiare au incheiat neunitar: -0,43 Paris, -0,78% Frankfurt, +0,49% Londra.

Pretul petrolului a urcat cu peste 10%, piata anticipand o scadere semnificativa a productiei tarilor exportatoare, care se reunesc saptamana viitoare si carora li s-ar putea alatura Rusia. La New York, barilul se situa la 47,98 dolari, in crestere cu 4,46 dolari.

Moneda europeana s-a apreciat joi fata de dolar, dupa declaratiile unor oficiali din Banca Centrala Europeana, care au temperat asteptarile de scadere a ratei dobanzilor. La ora 22.00 GMT, moneda europeana era cotata la 1,3350 dolari, fata de 1,3020 dolari miercuri.

In lume, guvernele continuau sa se mobilizeze pentru a combate criza financiara.

Guvernul brazilian a anuntat o serie de masuri, printre care scutiri de impozite, extinderea creditelor si incurajarea consumului, pentru a incerca sa limiteze efectele crizei.

In Asia, liderii sud-coreean, japonez si chinez au decis sa se intalneasca sambata in Japonia pentru a discuta despre o cooperare mai ampla, in special intre bancile centrale ale tarilor lor, potrivit agentiei sud-coreene Yonhap.

Pe de alta parte, Trezoreria americana a ceruta Chinei sa ia "masuri rapide si decisive pentru punerea in aplicare a unei reforme a ratei de schimb". Washington considera ca yuanul chinez este subevaluat.
Bursele asiatice au incheiat si ele neunitar, Tokyo si Hong Kond pe plus cu 0,70%, respectiv 0,2%, Shanghai in scadere cu 2,28%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.