Comisia Europeana (CE) a hotarat sa prelungeasca cu un an, pana in 31 decembrie 2009, termenul acordat Romaniei si Bulgariei pentru utilizarea fondurilor preaderare pentru aricultura, SAPARD, informeaza NewsIn.

Aceste fonduri sunt inghetate de mai multe luni si cele doua tari riscau sa le piarda definitiv. Comisia a autorizat "Bulgaria si Romania sa amane data limita pentru plata fondurilor SAPARD (fonduri preaderare destinate agriculturii-n.red.) cu un an, din 31 decembrie 2008 pana in 31 decembrie 2009", se arata intr-un comunicat. Daca Bruxelles-ul nu ar fi prelungit acest termen, cele doua tari ar fi pierdut definitiv zeci de milioane de euro in 31 decembrie.

Romania risca sa piarda 180 de milioane de euro, fonduri inghetate din cauza deficientelor inregistrate in sistemul lor de gestionare, potrivit unui purtator de cuvant al Comisiei.CE a decis sa suspende platile SAPARD in urma unei misiuni de audit ce a avut loc in prima jumatate a lunii iunie si care a constatat deficiente in sistemul de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali.

Directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik, agentie care gestioneaza fondurile SAPARD in Romania, si-a dat demisia in luna octombrie in urma acestei masuri.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a reluat la 3 octombrie platile catre 600 de beneficiari ai programului SAPARD, plati care s-au ridicat la 72 de milioane de euro, potrivit directorului interimar al APDRP, Sorin Radu.

APDRP a primit confirmarea din partea Fondului National din cadrul Ministerului Finantelor pentru reluarea platilor prin programul SAPARD la sfarsitul lunii octombrie. Fondul National a solicitat APDRP respectarea unor conditii legate de verificarea de catre Agentia de Plati a tuturor cererilor de plata aflate in sistem, conform noilor manuale de procedura consolidata.

Termenul-limita de depunere a cererilor de plata pentru pro¬iectele SAPARD, demarat in anul 2000, a expirat la 31 octombrie, iar APDRP trebuie sa prezinte deconturile finale pana la 15 noiembrie, pentru ca proiectele sa fie rambursate din bugetul comunitar.

Confruntati cu un numar mare de proiecte, reprezentantii APDRP au anuntat, la sfarsitul lunii noiembrie 2006, ca au solicitat Comisiei Europene prelungirea cu doi ani a termenului de efectuare a platilor, fiind in imposibilitatea de a finaliza platile aferente anului 2004. Regula programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in maxim doi ani de la contractarea acestora
In cazul Sofiei, CE a decis in luna iulie sa inghete 141de milioane de euro din cauza gestionarii defectuoase a fondurilor si din cauza acuzatiilor de coruptie.

"Extinderea datei limita le va acorda autoritatilor bulgare si romane timp suplimentar pentru a se asigura ca aceste probleme sunt gestionate corect", a anuntat CE.

Din cauza unor probleme similare si din cauza coruptiei, Bulgaria a pierdut deja definitiv saptamana trecuta fonduri de preaderare in valoare de 220 de milioane de euro.

Bucurestiul si Sofia au aderat la UE in ianuarie 2007, dar se afla in continuare sunt supravegherea stricta a Comisiei, din cauza lacunelor in mai multe domenii, printre care sistemul judiciar, lupta anticoruptie si impotriva crimei organizate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.