Intrunirea conducatorilor de state si a ministrilor de finante din G20 de la sfarsitul acestei saptamani a inceput sa creeze o baza productiva pentru discutii, idei si acorduri, dar ceea ce conteaza acum sunt actiunile viitoare, a spus, sambata, presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, potrivit NewsIn.

"Oamenii asteapta de la conducatorii lor o reactie globala, coordonata si rapida", a atras atentia presedintele Bancii Mondiale intr-un comunicat.

Daca in septembrie si octombrie a fost nevoie de politici monetare coordonate si cooperante, in noiembrie si decembrie este nevoie, din ce in ce mai mult, ca statele sa inceapa sa acorde stimulente fiscale, a afirmat Zoellick, adaugand ca pachetul de stimulente fiscale de 580 miliarde dolari al Chinei a survenit la momentul potrivit si demonstreaza un bun management.

"Astfel de decizii trebuie sa ia in considerare interesele celor saraci si ale celor mai vulnerabili din economiile in dezvoltare", a precizat seful Bancii Mondiale dupa summitul liderilor G20 ai statelor industrializate si ai celor emergente.

"Banca Mondiala va continua sa acorde ajutor tarilor in dezvoltare, prin finantare, idei, produse inovative si parteneriate", a spus presedintele Bancii Mondiale si a precizat ca este "incurajat de angajamentul liderilor de a se asigura ca avem suficiente resurse pentru a ne asuma acest risc".

Zoellick a salutat, totodata, ideea de a acorda un cuvant mai important si o reprezetare mai buna economiilor emergente in structura de guvernare a Fondului Monetar International (FMI) si a Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) - institutii carora li s-au pus bazele prin Acordul de la Bretton Woods.

Seful Bancii Mondiale a mai spus ca "masurilor protectioniste li se poate rezista cel mai bine prin masuri de liberalizare a pietei" si a apreciat angajamentul liderilor G20 de a incerca sa gaseasca, in acest an, un acord in negocierile incepute la Doha, pentru liberalizarea comertului mondial.

"Luna trecuta am cerut o reforma a grupului informal G7, al celor sapte state cele mai industrializate ale lumii, si o multilateralizare dezvoltata care sa reflecte mai adecvat realitatile secolului XXI", mai spune Zoellick.

El a atras atentia ca, desi "este un pas important inainte faptul ca liderii lumii dezvoltate s-au intalnit cu cei ai tarilor in plina dezvoltare", tarile sarace nu trebuie lasate deoparte, pentru ca "nu vom rezolva criza si nu vom institui solutii pe termen lung, acceptand o lume cu discrepante sociale mari".

"Daca vrem sa evitam o criza umana, trebuie sa facem mai mult. Cu 100 miliarde dolari anual, cuantumul cheltuit pe ajutoare este o picatura intr-un ocean comparativ cu miile de miliarde de dolari ce sunt cheltuite acum pentru salvarea sistemului financiar din lumea dezvoltata", a concluzionat Robert Zoellick.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.