Investitiile vor fi axate pe infrastructura, bunastare sociala si alte sectoare cheie, ca parte dintr-o politica fiscala “activa”, a anuntat Xinhua.

Agentia nu a precizat modul in care vor fi finantate aceste cheltuieli suplimentare. China a inregistrat in prima jumatate a anului un excedent bugetar consolidat de peste 170 miliarde dolari, insa cresterea veniturilor din taxe incetineste semnificativ, din cauza impactului crizei mondiale a creditelor asupra economiei.

Banca centrala a Chinei a coborat deja dobanda de politica monetara de trei ori, de la mijlocul lunii septembrie, si a renuntat la limitele de creditare, pentru a sustine economia.

Imprumuturile acordate intreprinderilor mici si mijlocii vor fi majorate ca parte a acestui plan.
Oficialii au anuntat masuri de sustinere a cererii interne de cand cresterea produsului intern brut (PIB) a incetinit neasteptat la 9,0% in al treilea trimestru, de la 10,4% in prima jumatate a anului.

Indicatorii pentru octombrie au fost chiar mai slabi. In cadrul programului, China va investi alte 100 miliarde yuani in sectorul constructiilor, in acest trimestru, si va oferi 20 miliarde yuani in 2009 pentru reconstructii in zonele afectate de dezastre naturale.

Printre sectoarele care vor beneficial de finantare suplimentara se afla sectorul imobiliar, infrastructura rurala, retelele de transport, protectia mediului si cercetarea tehnologica.