Europa, mai precis zona euro, va intra "foarte probabil in recesiune in 2009" avertizeaza Jean-Claude Junker, presedintele Eurogrup. Afirmatiile sunt contradictorii prognozei Comisiei Europene (CE), care estimeaza o crestere de 0.1%.

"Europa va fi, foarte probabil, in recesiune in anul 2009", a declarat Juncker, premier si ministru de finante luxemburghez, dupa un summit european desfasurat la Bruxelles.

Cresterea estimata de Comisia Europeana este de 0.1%, in timp ce FMI a apreciat ca economia Zonei Euro va scadea cu 0.5%, adica intrarea in recesiune, fata de cresterea de 0.2% estimata anterior.

"Personal, cred ca cresterea probabila pentru Zona euro in 2009 va fi intre previziunile CE si cele ale Fondului Monetar International", a spus Juncker, citat de NewsIn.

Totusi, statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa actioneze urgent pentru a evita efectele scaderii economice. "Trebuie sa reactionam imediat, iar toate statele membre (UE - n.red.) sunt de acord cu acest lucru", a declarat seful statului francez Nicolas Sarkozy, a carui tara asigura presedintia Uniunii Europene.

Vorbind despre "ingrijorarea statelor europene in fata gravitatii situatiei economice", Sarkozy a afirmat ca "toti sunt convinsi de necesitatea luarii unor initiative economice, dupa cele financiare". Sarkozy a facut aceste declaratii in conferinta de presa de dupa discutiile de aproape trei ore cu restul partenerilor europeni.

El a adaugat ca cei 27 de sefi de stat si de guvern din UE sunt "toti de acord asupra necesitatii absolute a unei coordonari a politicilor economice in Europa" si pentru a cere Comisiei Europene sa propuna o "strategie economica" in fata crizei, inca de la summitul european din decembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.