Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, a anuntat ca a ajuns la un acord cu monopolul rusesc al exporturilor de gaze naturale Gazprom si cu Bursa din Viena pentru a dezvolta un centru de gaz si pentru constituirea unei burse a gazului.

In compania mixta, OMV va detine 30% din Actiuni, Gazprom alte 30%, in timp ce Bursa din Viena si Centrex Europe Energy & Gas AG, companie ce opereaza in sectorul gazelor naturale, vor detine cate 20% din actiuni, anunta NewsIn.

OMV detine deja centrul de gaze naturale de la Baumgarten, orasel austriac in apropierea granitei cu Slovacia, prin care transporta anual aproximativ 64 miliarde metri cubi gaze naturale, precum si Central European Gas Hub (CEGH), platforma de tranzactionare a gazului transportat prin Baumgarten.

In urma acordului, CEGH ar urma sa devina cea mai mare plaforma de tranzactionare a gazului din Europa.
In privinta bursei gazului, ea ar urma, de asemenea, sa devina una pentru intreaga Europa Centrala si sa aiba piete la vedere (spot) si la termen (futures).


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.