Turcia, candidata la UE, trebuie sa accelereze simtitor reformele, daca vrea sa progreseze pe calea catre aderare, acesta este mesajul pe care i-l va transmite Comisia Europeana, au declarat oficiali UE vineri, relateaza Reuters.

"Vom cere Turciei sa accelereze serios reformele", a spus un oficial european, despre raportul anual legat de progresele tarilor candidate la aderare, ce va fi publicat la 5 noiembrie.

Aspirantii la aderare trebuie sa implementeze numeroase reforme politice, economice si sociale. "S-au inregistrat progrese de anul trecut pana acum", a declarat oficialul, citand reformarea unui articol al Codului Penal turc ce restrangea libertatea de exprimare.

"Insa, la modul general, nu a fost un an de reforme in Turcia, care a fost foarte ocupata cu Curtea Constitutionala si deciziile ei", a declarat oficialul, referindu-se la eforturile procurorului general de a obtine interzicerea partidului AKP, la putere.

Curtea Constitutionala a respins interzicerea partidului, in iulie, dar formatiunea a fost amendata pentru subminarea principiilor laice.

CE considera ca Turcia a reusit sa evite o crita majora, dar spune ca acest lucru subliniaza importanta continuarii reformelor constitutionale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.