Despaduririle afecteaza economia globala mai mult decat actuala criza bancara, reiese din studiul „Economia ecosistemelor si biodiversitatii“, finantat de Comisia Europeana. Potrivit oamenilor de stiinta care l-au realizat, taierea padurilor implica un cost anual situat intre doua si cinci trilioane de dolari, ceea ce reprezinta aproximativ 7% din PIB-ul mondial, informeaza BBC Online. „Sectorul financiar a inregistrat, pana acum, pierderi de aproximativ 1,5 trilioane“, a facut o comparatie economistul Pavan Sukhdev de la Deutsche Bank, coordonatorul studiului.

Pentru a se obtine costul defrisarilor, s-a calculat valoarea diferitelor servicii pe care padurile le presteaza gratuit in folosul omenirii, precum absorbirea dioxidului de carbon si furnizarea de apa curata.

Pe masura ce padurile se imputineaza, natura inceteaza sa le puna oamenilor pe tava o serie de servicii. Astfel, ei trebuie fie sa le inlocuiasca prin mijloace artificiale (construirea de rezervoare si de instalatii de captare a dioxidului de carbon), fie sa renunte la ele.