Spatiile de birouri disponibile din Manhattan s-au inmultit cu 30% intr-un an, in contextul in care Wall Street este grav afectat de criza financiara mondiala, a anuntat marti agentia de consiliere in domeniul imobiliar al companiei Cushman & Wakefield, citata de presa internationala.

Proportia spatiilor comerciale de inchiriat in centrul New Yorkului a trecut de la 5,7% in al treilea trimestru al anului trecut la 7,4% in 2008, potrivit unui studiu dat publicitatii de agentie.

"Piata urcase mult, iar acum am inceput sa coboram", a explicat Joseph Harbert, reprezentantul Cushman & Wakefield New York. "Intrebarea este pana unde vom cobori".

Spatiul disponibil pentru subinchiriere a crescut la randul sau cu 72% intr-un an, cea mai spectaculoasa crestere din ultimii patru ani.

In prezent, 600.000 de metri patrati sunt oferiti pentru subinchiriere in Manhattan, cu 350.000 de metri patrati mai mult decat in urma cu un an.

"Criza de pe piata creditelor face mai dificila gestionarea unei companii si multi dintre locatari isi revizuiesc in scadere nevoia de spatiu", a subliniat Harbert.

Pentru moment, preturile sunt aproape stabile. Metrul patrat de suprafata de birou se inchiriaza in medie cu 785 de dolari, cu doar 2% mai mult decat in 2007.

Dar bunurile raman mult mai mult pe piata. "Contractele se incheie, dar mult mai lent, pentru ca oferta este mai mare si negocierile dureaza mai mult", a spus el.

Si vanzarile sunt afectate de criza. Achizitiile au atins 18,7 miliarde de dolari, fata de 42,4 miliarde pentru aceeasi perioada in 2007. Aproape jumatate dintre cumparatori, adica 40%, sunt straini, mai arata studiul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.