Vizita presedintelui francez Nicolas Sarkozy la o uzina Renault din apropiere de Havre, afectata de suprimarea a 1.000 de locuri de munca, a provocat declansarea unei greve a o parte dintre salariati, iar politia a fost nevoita sa intervina pentru a-i tine la distanta, arata NewsIn.

O parte dintre grevisti, circa 300 de persoane, s-au regrupat la apelul sindicatului CGT in fata portilor uzinei cu 3.700 de salariati.

"Sarkozy, esti terminat, angajatii Renault sunt in strada", au scandat manifestantii, care au incendiat pneuri si au lansat petarde.

In interiorul uzinei, grevisti care voiau sa se apropie de sala unde se afla Sarkozy au fost opriti si tinuti la distanta, numai cu ajutorul politistilor.

Insotit de presedintele grupului, Carlos Ghosn, presedintele francez urma sa se intalneasca cu reprezentanti ai sindicatelor Renault si alesi locali.

Ceea ce ii revolta pe nagajatii Renault, este faptul ca au fost anuntate suprimarea a 6.000 de locuri de munca in Europa, dintre care 4.900 in Franta.

In august, vanzarile mondiale ale grupului Renault (masini si vehicule utilitare, marcile Renault, Dacia, Samsung), care are 80.000 de angajati in Europa si este detinut in proportie de 15% de statul francez, au scazut cu 5,8%.

In primele opt luni ale anului 2008, vanzarile au screscut cu 2,1% (1.686.813 vehicule), dar Renault, care a reusit sa patrunda pe pietele emergente gratie modelului Logan fabricat de filiala sa romaneasca Dacia, este foarte afectat de incetinirea cresterii pe piata europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.