Dezvoltatorii imobiliari apeleaza la modalitati de plata tot mai diverse si mai numerose, in incercarea de a se apropia de cerintele cumparatorilor si de-a si vinde apartamentele din cadrul ansamblurilor rezidentiale, dupa ce numarul tranzactiilor a scazut, sustin analistii imobiliari, potrivit NewsIn

"Noile proiecte rezidentiale fac eforturi sustinute sa iasa din conul de umbra in care le arunca valul de concurenta acerba recent aparuta, iar conditiile de plata fac parte din oferta comerciala si au o pondere foarte importanta in luarea deciziei de catre un cumparator pentru blocurile in curs de constructie", sunt de parere specialistii.

Acestia mai spun ca dezvoltatorii pentru segmentele mediu plus si lux au vizat si unii vizeaza in continuare plata pe transe, ceea ce duce la o dificultate in procesul vanzarii, majoritatea clientilor achizitionand prin credit ipotecar si fiind in imposibilitatea de a plati transele intermediare. Pentru locuintele destinate clasei medii, s-au conturat, deja, cateva tendinte, dezvoltatorii avand in vedere faptul ca 90% din cumparatori achizitioneaza prin credit ipotecar. Astfel, varianta cel mai des practicata este 25% avans la precontract si restul, de 75%, la contractul final.

In ceea ce priveste optiunile de plata in transe lunare sau de avans mai mic, de 10%, au fost destul de rare pana in prezent, pentru ca dezvoltatorul se expune unui risc mai mare. "Clientul se poate razgandi mai usor inainte de semnarea contractului final sau clientul care nu are nici macar un 20-25% pentru avans s-ar putea sa nu poata obtine, in final, finantare", sustine Irina Petrescu, partener Esop Consulting.

Printre cele mai avantajoase modalitati de plata, destul de rar intalnita pana acum, este cea a unui avans mic la precontract, de 5-10%, urmand ca intreaga suma sa fie platita la final. Avantajul cumparatorului este acela ca poate opta pentru finantare de la orice banca, fara a fi limitat la cea finantatoare. "Dezavantajul este ca, de cele mai multe ori, aceasta optiune aduce cu sine o crestere a pretului", explica Irina Petrescu.

Omul de afaceri israelian Hai Solomon, dezvoltatorul proiectului Obor Towers, sustine ca oferta de locuinte pentru clasa medie este inca insufiecienta in Romania, iar modalitatile de plata cat mai diversificate ofera un avantaj clientului, dar si dezvoltatorului. "Oamenii muncesc, au salarii si vor case dar, de cele mai multe ori, nu isi permit sa plateasca dupa un plan care nu se pliaza pe nevoile lor. De acum incolo, in cadrul proiectului Obor Towers, plata se va putea face in trei modalitati diferite in functie de nevoile si disponibilitatile clientului. Rezervarea initiala de 5.000 de euro s-a redus la 3.000 euro si inca un aspect demn de luat in seama: nici una dintre aceste modalitati de plata nu modifica pretul initial al apartamentului", a declarat Hai Solomon.

Astfel, in cadrul ansamblului rezidential Obor Towers (125 de locuinte), plata se poate face atat in modalitatea clasica, de 25% la semnarea antecontractului si 75% la contractul final, cat si in trei rate, de 25% la semnarea antecontractului, 35% atunci cand structura blocului este gata si 40% la predarea apartamentului finisat. Ultima varianta presupune o modalitate de plata lunara, care incepe cu o rata de 15% din pretul total si continua, pana la finalizarea proiectului in decembrie 2009, in fiecare luna, cu plata a 4,5% din valoarea apartamentului.

Si Ram Global, compania investitoare a proiectului rezidential Casablanca (care contine 7 cladiri de 18 etaje totalizand peste 1200 de apartamente de 1, 2 si 3 camere) a creat modalitati de plata cat mai avantajoase si cat mai usor de platit pentru cumparatori. In primele faze ale proiectului, se plateste doar un avans de 10%, undeva in etapa de mijloc se vor plati inca 15%, urmand ca proprietarii sa plateasca cea mai mare parte din valoarea apartamentului, 75%, de-abia atunci cand se muta, efectiv. De asemenea, Ram Global a creat, cu ajutorul Alfa Bank, o oferta speciala, existand posibilitatea ca viitorul proprietar sa garanteze cu apartamentul vechi si sa plateasca locuinta din Casablanca de-abia dupa ce se muta si dupa ce vinde vechiul apartament.

"Astfel, cei interesati pot achizitiona un apartament nou garantand cu apartamentul actual pentru a nu mai plati avans. Acesta este un credit punte, oferit de finantatorul proiectului Alpha Bank, clientii avand posibilitatea de a achizitiona apartamentul nou la preturile actuale, urmand ca pe cel vechi sa-l vanda la pretul dorit de ei, inainte de finalizarea celui nou. La finalizarea constructiei ipoteca se muta de pe apartamentul vechi pe cel nou, iar pana atunci nu se plateste nimic. Aceasta oferta de creditare este gandita pentru cei care au ajuns recent la un nivel de stabilitate financiara si nu au inca economii, dar au potential financiar pentru a contracta un credit ipotecar", a declarat Cristina Cojocariu, broker in cadrul departamentului rezidential al companiei Colliers International.

In cadrul proiectului West Park din Militari, plata se face in mai multe transe, dezvoltatorul punand la dispozitie mai multe variante. In prima varianta se achita 20% la semnarea antecontractului, 20% la cota zero, 20% la finalizarea structurii, 20% la finisarea fatadei si 20% la receptia apartamentului. Cea de-a doua varianta presupune plata a 40% la semnarea antecontractului, 25% la finalizarea structurii, 25% la finisarea fatadei si 10% la receptia apartamentului. A treia varianta include 80% din suma la semnarea antecontractului si 20% la receptia apartamentului, iar cea- de-a IV-, 25% la semnarea antecontractului si 75% la receptia locuintei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.