Chiar sub gardul vilei de protocol in care doarme presedintele Traian Basescu se fac afaceri imobiliare care au un foarte important element de legatura: RA-APPS. Micuta Strada Dante a intrat in santier si se pare ca nici vila de protocol Dante nu va scapa furiei afacerilor pe bani grei.
Fondul imobiliar al fostei Gospodarii de Partid a fost o vaca buna de muls pentru toate guvernarile care s-au succedat dupa 1990. Regia Autonoma - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), institutia care a preluat aceasta zestre imobiliara, a fost de-a lungul anilor o gaura neagra acoperita de interese puse in slujba celor putini, dar cu acces direct in cabinetele demnitarilor statului roman.

SE PREGATESTE UN TUN. Inca din vara anului trecut, secretarul general al guvernului Tariceanu, Ilie Bolojan, actualul primar al municipiului Oradea, a anuntat ca RA-APPS, institutie subordonata Cabinetului premierului, scoate pe piata o mare parte din fondul imobiliar administrat. 500 de astfel de imobile - jumatate dintre cele detinute de regie - va face obiectul unor tranzactii "in conditiile pietei", dupa cum s-au grabit sa ne asigure responsabilii guvernamentali. O prima constatare care se poate face este insa aceea ca, in mod surprinzator, in acest fel RA-APPS va administra mai multe imobile cu chiriasi constituind cazuri sociale, decit demnitari de stat. RA-APPS detine mai multe imobile in care stau cu chirie, de exemplu, propriii angajati, iar instrainarea vilelor de protocol, asa cum se intimpla acum, face ca ponderea acestora sa transforme institutia intr-una care substituie rolul primariei, si nu intr-o regie al carei obiectiv principal de activitate il constituie administrarea imobilelor pentru functionarii de rang inalt.

INFERNUL DE BETON. Afacerile hranite de RA-APPS capata proportii dramatice cu cit respectivele imobile se afla in zone cu mare cautare pe piata, un indiciu ca nimic nu este intimplator. Cartierul Primaverii este un foarte bun exemplu, acesta devenind de citiva ani o zona unde blocurile se inghesuie perete in perete, iar fiecare parcela de teren este subiectul unui conflict surd, purtat in spatele usilor inchise.

Ridicat in mare parte de Gheorghiu Dej, cartierul a servit nomenclaturii, iar pina in 1990 iesea in evidenta prin spatiile verzi care dominau harta cadastrala. Cu fiecare an insa, in spatele cite unei restituiri a dreptului de proprietate sau al oricarei alte forme de scoatere din patrimoniul RA-APPS s-au ascuns "baieti destepti", al caror singur obiectiv era profitul. Astfel ca fiecare autorizatie noua de constructie a insemnat disparitia a inca unui petic de verdeata si doborirea pomilor, unul cite unul. Un bun exemplu este Strada Puskin, care avea pina acum citiva ani un singul locatar, dar intre timp locul gradinilor a fost luat de betoanele capitalismului romanesc.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.