Perioada medie in care o proprietate imobiliara este scosa la vanzare si in final ajunge sa fie tranzactionata a crescut in ultimele sase luni cu 20%.

"Timpul mediu de vanzare a proprietatilor imobiliare a crescut in ultimele sase luni cu 20 %, ajungand chiar pana la 12 saptamani. Daca insa pretul de vanzare este cu 10- 30 % sub preturile actuale de pe piata, cladirea sau locuinta se vinde in maxim 30 zile. Am avut cazuri in reteaua RE/MAX in care, in aceleasi conditii, proprietatile s-au vandut si in 5 zile", a declarat Paul Dumbravanu, Broker/Owner al agentiei imobiliare RE/MAX Star.

Conform statisticilor RE/MAX, perioada in care o proprietate beneficiaza de interes maxim din partea potentialilor cumparatori este in prezent de cinci saptamani. "Dupa acest termen, interesul cumparatorilor pentru proprietate se diminueaza, ajungand la circa 15%, incepand din saptamana a 7-a de stationare pe piata, fiind nevoie de repozitionarea proprietatii ca si pret, astfel incat interesul fata de aceasta sa creasca din nou", este de parere Dan Taracila de la RE/MAX Star.

Potrivit reprezentantilor RE/MAX, evaluarea proprietatilor imobiliare se realizeaza prin trei metode si tehnici principale: metoda comparatiei directe (estimarea valorii de piata se face prin compararea cu proprietati similare, aceasta tehnica oferind o imagine destul de precisa asupra valorii imobilului), metoda costului (se estimeaza costul de a construi cladirea existenta si se scade apoi deprecierea proprietatii evaluate, estimata la data evaluarii) si, respectiv metoda randamentului (se considera proprietatea ca o investitie care genereaza un venit).


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.