Voestalpine evalueaza, in prezent, constructia unei otelarii la Marea Neagra si a inceput asigurarea unei locatii potentiale pentru posibila otelarie in Constanta/Agigea, prin optiuni de cumparare.

Potrivit Voestalpine, Romania este una dintre cele patru tari evaluate pentru locatia noii otelarii a companiei, iar o decizie urmeaza sa fie luata pana la sfarsitul anului 2008. In aceste conditii, ARCA East Invest si Chayton Capital, au acceptat sa vanda cele 96 hectare de pamant catre voestalpine in cadrul licitatiei publice lansate de Voestalpine la sfarsitul lunii iunie.

Dezvoltatorul imobiliar ARCA East Invest si investitorul imobiliar Chayton Capital sunt prezenti pe piata din Romania de mai multi ani, unde au dezvoltat mai multe proiecte de birouri si comerciale. Initial, ARCA si Chayton au intentionat sa dezvolte zona din apropierea portului Constanta ca zona mixta rezidentiala, logistica, industriala si de birouri, insa acum au acceptat sa vanda terenul din vecinatatea sudica a unitatilor portului comercial catre Voestalpine.

Voestalpine cu sediul in Linz, Austria, opereaza otelaria cu cel mai ridicat grad de eficienta energetica si protectie a mediului din Europa iar in prezent, evalueaza posibilitatea constructiei unei fabrici “gemene” la Marea Neagra, cu o capacitate de productie de 5 milioane tone de otel pe an. Noua fabrica ar crea aproximativ 5.000 de locuri de munca directe si mai mult de atat locuri de munca indirecte, in zona. Asa cum s-a anuntat deja, otelaria ar folosi cea mai avansata tehnologie si ar fi construita conform acelorasi standarde de mediu precum combinatul Voestalpine din Linz.