Celebrele agentii de rating Moody's, Standard&Poor's si Fitch sunt acuzate ca, pe fondul conflictului de interese, al reglementarilor interne slabe si al lipsei de proceduri, au contribuit in mod decisiv la adancirea crizei subprime
Raportul asupra activitatilor indoielnice ale agentiilor de evaluare, publicat de Securities and Exchange Commission (SEC), arata ca anumite companii puteau obtine ratinguri superioare in functie de tariful platit.

''Sa speram ca vom fi cu totii sanatosi si la pensie atunci cand tot jocul asta de carti se va narui'', scria, intr-un e-mail adresat unui coleg, angajatul unei agentii de rating, noteaza International Herald Tribune.
Informatiile furnizate de autoritatile americane au contribuit definitiv la destramarea aurei de obiectivitate pe care agentiile de rating, considerate "turnul de fildes" al Wall Street-ului, si-au construit-o in ultimele decenii. Si asta, in conditiile in care investitorii au aruncat in joc zeci de miliarde de dolari, achizitionand instrumente financiare pe care agentiile de rating le evaluau ca fiind sigure.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.