In ciuda preturilor mari ale locuintelor, cererea romanilor pentru credite imobiliare a continuat sa creasca. Numai in primele patru luni ale acestui an, volumul imprumuturilor pentru case contractate de populatie a crescut cu 15% de la 14,25 miliarde de lei, la finele anului trecut, la 16,4 miliarde de lei, la sfarsitul lui aprilie.

Bucurestenii, campioni
Volumul imprumuturilor imobiliare contractate de romani este relativ uniform distribuit la nivelul regiunilor de dezvoltare, exceptie facand regiunea Bucuresti-Ilfov. Bucurestenii conduc detasat in topul creditelor pentru locuinte, ocupand o pondere de 42% in total. Valoarea finantarilor contractate de locuitorii Capitalei a ajuns la 6,83 miliarde de lei dupa primele patru luni ale anului.

Pozitia ocupata de Bucuresti-Ilfov in topul imprumuturilor de acest tip se explica prin preturile piperate ale imobilelor din aceasta regiune: Capitala detine primul loc si in clasamentul preturilor la locuinte.

Citeste si:

Sudistii, neinteresati de finantari imobiliare
La polul opus in clasamentul pe regiuni se afla tocmai vecinii bucurestenilor, mai exact Regiunea Sud. Locuitorii judetelor limitrofe Capitalei nu par prea interesati de finantarile imobiliare. Imprumuturile pentru locuinte contractate de acestia se situau la finele lui aprilie la 923 de milioane de lei, ocupand o pondere de 5,6% in totalul creditelor de acest tip.

Volumul redus al finantarilor poate fi pus si pe seama saraciei ce caracterizeaza majoritatea judetelor din aceasta regiune. Desi Prahova este unul dintre judetele puternic dezvoltate ale tarii, Teleorman, Giurgiu, Calarasi si Ialomita au dus regiunea pe ultimul loc in clasamentul creditelor imobiliare.