Volumul creditelor ipotecare noi contractate de populatie scade de la luna la luna, in ultima jumatate de an, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Astfel, soldul total al acestor tipuri de credite (in lei, euro si alte valute) se situa, la sfarsitul lunii aprilie, la 16,32 miliarde de lei, in crestere cu doar 1,6% fata de finalul lunii martie

Cresterea este de trei ori mai mica decat cea consemnata in perioada anterioara, martie-februarie, de 3,6% (16,06 miliarde fata de 15,49 miliarde). Aceasta incetinire a ritmului de crestere de la luna la luna nu este deloc conjuncturala si se regaseste la nivelul ultimelor sase luni.

Practic, comparand volumul creditelor de locuinta acordate in fiecare luna, se observa, din octombrie 2007 pana in aprilie 2008, o scadere a numarului de imprumuturi ipotecare noi de la o luna la alta. Astfel, daca in noiembrie 2007 romanii au contractat imprumuturi ipotecare in suma de 1,17 miliarde de lei, s-a ajuns ca, in aprilie 2008, volumul creditelor de locuinta contractate sa fie de doar 268 de milioane de lei.

Mihai Bogza, presedintele Bancpost, spune ca de vina pentru aceasta incetinire a ritmului de crestere ar putea fi costul mai mare al banilor atrasi de banci. „Si resursele in lei au devenit mai scumpe, si cele in valuta. Bancile se imprumuta mai scump, pentru ca e mai putina lichiditate pe piata internationala.

Ca atare, potentialii imprumutati iau credit mai greu“, ne-a declarat Bogza. In plus, presedintele Bancpost e de parere ca „s-a mai redus numarul celor care cred ca pretul unei locuinte creste tot timpul“. Consultantul financiar Bogdan Baltazar este de parere ca la aceasta crestere mai lenta a creditului a contribuit politica Bancii Nationale. „Provizioanele mari la creditele in valuta scad din profiturile bancilor si le obliga sa devina mult mai atente la creditare“, spune Baltazar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.