Construirea hotelurilor cu mai mult de 20 de camere si a pensiunilor si motelurilor cu mai mult de zece camere va fi interzisa in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, iar inaltimea maxima admisa a constructiilor va fi de 10 metri, potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, supus deja dezbaterii publice.

„In Rezervatia Biosferei Delta Dunarii s-au produs schimbari importante in peisajul arhitectural al localitatilor, existand pericolul iminent de distrugere a valorilor arhitecturale traditionale. Documentul va stabili regulile de ocupare a terenurilor, de amplasare a constructiilor si a amenajarilor aferente acestora, precum si normele generale de arhitectura“, a spus Borbely Laszlo, ministrul Dezvoltarii.

Regulamentul interzice, de asemenea, activitatile productive poluante de orice fel, cu risc tehnologic, sau incomode prin traficul generat ori depozitarea substantelor inflamabile sau toxice. „In intravilanul localitatilor nu va fi permisa functionarea structurilor si anexelor pentru cresterea si exploatarea animalelor domestice pentru agrement, de exemplu: herghelii si hipodromuri“, se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.

Inaltimea maxima admisa de construire in zonele rurale ale Deltei Dunarii va fi de zece metri, in conditiile in care raportul dintre dimensiunea orizontala cea mai lunga si inaltimea cladirii este de cel putin 1,6. Aceste prevederi nu vor fi aplicate in cazul unor edificii precum foisoare, faruri sau alte structuri pentru navigatie, comunicatii si aparare. Vor fi interzise constructiile cu fatade din lemn, avand aspect montan, si dispunerea antenelor tv satelit in locuri vizibile.