Business 20 Mai 2008 00:19
Constructiile noi ridicate in Romania sunt vulnerabile la risc seismic din cauza haosului si indisciplinei din aceasta industrie * In goana dupa profit, dezvoltatorii imobiliari aleg, de cele mai multe ori, solutia cea mai ieftina, nu cea mai sigura

Haosul din constructii ar putea iesi la iveala abia in urma unui cutremur devastator, similar cu cel care a lovit Romania in 1977. Controlul statului in aceasta industrie este minimal, din cauza lipsei de personal calificat.

Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) dispune doar de 650 de inspectori la nivel national, iar posturile scoase la concurs raman neocupate. Reprezentantii ISC controleaza de regula doar documentele aferente constructiei, mai putin realitatea din teren. Piata blocurilor noi de locuinte, aflata in plina ascensiune, este cea mai vulnerabila la riscul seismic, deoarece aici patrund dezvoltatori fara experienta, preocupati mai mult de maximizarea profiturilor si mai putin de siguranta si confortul viitorilor locatari.

Criza fortei de munca in constructii determina inclusiv investitorii consacrati sa subcontracteze de mai multe ori lucrarile. Acestea ajung sa fie executate de constructori care opereaza cu muncitori necalificati sau semicalificati. Specialistii in proiectare si in constructii, dar si autoritatile din domeniu recunosc ca exista semne de intrebare in ceea ce priveste siguranta. Chiar si Inspectoratul de Stat in Constructii admite ca in urma unor reclamatii au fost descoperite grave nereguli in cazul unor ansambluri rezidentiale.

Cosmarul noii locuinte
Achizitionarea unei locuinte intr-un cartier rezidential nou s-a transformat pentru multi dintre cumparatori intr-un cosmar. Problemele incep de la semnarea contractelor, continua cu depasirea termenelor de predare si ating apogeul atunci cand proprietarii constata ca grave nereguli in apartamentele pentru care au platit peste 100.000 de euro. Aceasta este doar partea vizibila a degringoladei din constructii.

Elementele mai putin vizibile, care devin "vicii ascunse", sunt structurile de rezistenta ale blocurilor de locuinte. In timp ce, potrivit Ministerului Dezvoltarii, Locuintei si Lucrarilor Publice, "conditiile seismice din Romania sunt dintre cele mai severe din Europa", autoritatile publice acorda atentie doar cladirilor vechi, vizibil deteriorate, fara sa initieze un control eficient al constructiilor noi. Asta desi specialistii in proiectare si in constructii si autoritatile in domeniu recunosc ca exista semne de intrebare privind siguranta. "Ar trebui sa ne raportam la un context actual, respectiv la o criza a fortei de munca pe piata de constructii exceptionala coroborata cu o cerere de lucrari pe piata care e fara precedent - e o situatie cu care cred ca ne intalnim o data ca si profesionisti. E o presiune mare din acest punct de vedere pentru care piata romaneasca nu e pregatita. Cred ca nici la nivel de autoritati, nici la nivel de constructori, nici de proiectare, iar cercetarea e intr-un moment prost din motive bine stiute. Nu suntem pregatiti sa facem fata la ceea ce se intampla pe piata: cererea pe piata de rezidential, birouri etc", ne-a declarat Dragos Marcu, directorul firmei de proiectare "Popp si Asociatii". Marcu a explicat ca marii dezvoltatori din Vest au venit in Romania doar cu echipe de project management si cu cunostintele lor in domeniul organizarii.

"Din punct de vedere tehnic cu prea mult nu ne-au ajutat. Sunt mari antreprenori vestici in Romania, care au, tehnic vorbind, doar director si portar. Putini au forta de munca proprie. Constructorul desemnat de antreprenor face toate diligentele sa duca contractul la bun sfarsit. Problema este ca sunt constructii la care ai in santier 500 - 1000 de oameni. Nimeni nu are atatia oameni. Se lucreaza in fapt printr-o serie de subcontractari. Sunt mai multe nivele de subcontractori. Cu cat sunt mai multi subcontractori, cu atat calitatea oamenilor din teren e mai mica", a adaugat Marcu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.