Arbustii ornamentali au o mare insemnatate in decorarea parcurilor si a gradinilor. Pot fi folositi in realizarea gardurilor vii, in acoperirea zidurilor, dar si ca plante solitare

Arbustii ornamentali merg de fapt oriunde: in gradinile mici, pe terase, dar pot fi plantati chiar si in ghivece sau jardiniere, in functie de necesitatile balotului (radacinilor) si de dimensiunile atinse la maturitate, spune Cristina Filipovici, specialist amenajari peisajere. Arbustii ornamentali se impart in mai multe tipuri, dupa diferite criterii si destinatii. Arbustii cu frunzis vesnic verde: tnuya orientalis sau arborele vietii, care poate atinge inaltimi intre 5 si 10 metri, yuniperus communis (ienuparul), un arbust cu port tarator, evonimus, erica sau buxus (cimisir). Unii dintre ei se gasesc in multe soiuri, sunt extrem de decorativi si suporta tunderile primavara devreme sau la sfarsitul verii.

Pot fi plantati solitari, in grupuri sau pot forma garduri vii, cu conditia sa fie tunsi in mod regulat. Arbustii cu frunzele caduce (cazatoare) sunt o alta categorie si exista intr-o varietate foarte mare. Multi sunt decorati prin flori si unii dintre ei miros superb. Cele mai intalnite soiuri sunt iasomia (philadelphus, forsythia), liliacul (syringa), gutuiul japonez (chaenomeles), cununita (spiraea), Buddleia sau Kerria Japonica etc. Dupa uscarea florilor, toti arbustii trebuie tunsi pentru a stimula inflorirea in sezonul viitor si pentru a nu cauza energiei plantei prin cresterea semintelor.

De asemenea, mai exista arbustii decorativi prin frunze, cu porturi diferite - erecti, taratori sau arbustoizi, berberis cu multiplele sale specii, cu frunze in diferite nuante de verde, galben sau roscat. Pentru gardurile vii, Fili­po­vici recomanda buxus, evo­ni­mus, Prunus laurocerasus, ligus­trum sau chaenomeles. „Exista si tipuri de arbusti urcatori (liane) ce pot acoperi ziduri, garduri, precum si pergole sau spaliere special construite. Prin folosirea lianelor se pot obtine efecte spectaculoase, daca se acorda atentie, in special, taierilor (taierea stimuleaza cresterea).


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.