Plaza Centers si firma BAS Development vor investi circa 300 milioane euro pentru constructia de locuinte si birouri in Bucuresti, Brasov si Ploiesti, iar veniturile din proiecte sunt estimate la 410 milioane euro, informeaza Mediafax.

Dezvoltatorul proiectului Dambovita Centre din Bucuresti a realizat in 2007 un parteneriat cu firma BAS Development pentru construirea a sapte proiecte rezidentiale si de birouri in cele trei orase.
"Valoarea proiectelor pe care le vom dezvolta in cele trei orase se ridica la 290,4 milioane euro, iar veniturile din vanzarea acestora sunt estimate la 410,6 milioane euro", se arata intr-un raport al Plaza Centers.

In Capitala va fi ridicat un proiect rezidential cu o suprafata de 18.000 de metri patrati, denumit Fountain Park, in care vor fi investiti circa 18 milioane de euro.

In Ploiesti vor fi dezvoltate trei proiecte, dintre care doua de locuinte si unul de birouri. Ansamblurile de locuinte vor avea in total 54.000 de metri patrati si vor atrage investitii totale de aproape 50 de milioane de euro. Pentru proiectul de birouri, investitia este estimata la 18,4 milioane de euro, urmand sa fie construiti 9.600 de metri patrati.

Proiectele ce vor fi ridicate in Brasov vor totaliza 165.000 de metri patrati de locuinte si 10.000 de metri patrati de birouri. Cel mai mare proiect din Brasov va avea o suprafata de 130.000 de metri patrati, investitia fiind estimata la 155 milioane de euro. Pentru al doilea proiect de locuinte, investitia se ridica la 34 milioane de euro, iar pentru birouri vor fi alocati 17,6 milioane de euro.

BAS este o companie cu un capital privat, inregistrata in Olanda, cu activitati pe piata imobiliara romaneasca, operand in special in colaborare cu compania israeliana de investitii Aura Investments Limited, listata la bursa de la Tel Aviv.Entitatea nou infiintata este controlata in proportie de 50,1% de Plaza Centers, diferenta de titluri revenind actionarilor BAS Development.

Romania reprezinta cea mai importanta piata pentru companie

Plaza Centers va mai dezvolta sapte complexuri in Romania, la Miercurea Ciuc, Timisoara, Slatina, Hunedoara, Targu Mures, Bucuresti si Iasi, pentru care investitiile alocate sunt estimate la peste un miliard de euro. Romania reprezinta cea mai importanta piata a companiei dupa numarul de proiecte in dezvoltare, sapte dintre cele 30 de investitii care vor fi realizate pe termen mediu de Plaza Centers fiind localizate pe aceasta piata.

Cel mai mare proiect al companiei in Romania este Dambovita Center din Capitala. Valoarea estimata a investitiei ar putea ajunge la un miliard de dolari. Elbit Medical, controlat de Europe Israel, are o participatie de 75% la proiect, care urmeaza sa fie finalizat in termen de sase ani. Statul roman are o participatie de 15%, iar restul actiunilor revine unei companii din Turcia.

Valoarea terenurilor detinute de companie in Bucuresti, Miercurea Ciuc si Timisoara a crescut in sase luni cu circa 18%, la 226,2 milioane de euro, cel mai mare avans inregistrand proprietatea din Timisoara, de 25%.

Terenul pe care este dezvoltat proiectul Dambovita Center era mai scump cu 17% la sfarsitul anului trecut fata de luna iulie a aceluiasi an, valoarea acestuia fiind estimata la 191,3 milioane de euro. La evaluarea precedenta, din luna iulie 2007, terenul avea o valoare de 164 de milioane de euro.
Cea mai mica crestere a valorii proprietatii a fost inregistrata la Miercurea Ciuc, unde terenul a devenit mai scump cu doar 9%, la 4,8 milioane de euro.

Plaza Centers este un dezvoltator important de proiecte imobiliare comerciale pe pietele emergente. Compania este listata la bursele din Londra si Varsovia.

Compania a inregistrat anul trecut un profit inainte de plata taxelor de 227 milioane de euro, reprezentand o crestere de 15 ori fata de nivelul din 2006, ca urmare a vanzarii unor active din Ungaria si Polonia.

Veniturile brute si castigurile obtinute din vanzarea activelor au totalizat anul trecut 510 milioane de euro. Valoarea neta a activelor detinute de companie a crescut in 2007 cu 31%, la peste un miliard de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.