A face parte din piata constructiilor este ca si cum ai trage lozul cel mare. A beneficia de cresterile explozive ale acestui sector este la fel de profitabil, direct proportional cu evolutia pietei imobiliare.
Dezvoltatorii de proiecte rezidentiale si comerciale, agentii imobiliari si retailerii de materiale de constructii mizeaza anual pe cresteri de peste 30%, totul datorandu-se ritmului alert in care se construieste in Romania.

Exista business-uri care cresc odata cu piata constructiilor, care va spori anul acesta cu 30%. Aceste afaceri s-au dezvoltat in ultimii ani semnificativ gratie avansului proiectelor imobiliare si a cererii din piata, ca toaletele ecologice, companiile de amenajari, decoratiuni interioare si mobilier, birourile de arhitectura, furnizorii de utilaje si autovehicule necesare constructiilor etc, aceasta fiind o parte din ele.

Desi dependenta de sectorul amintit nu este una exclusiva, ea devine un factor de interes care influenteaza estimarile business-urilor la milioane de euro si uneori cresteri de minim 50%, peste media pietei. In fond, faptul ca frenezia constructiilor va continua cel putin cinci ani de acum incolo este un fapt imbucurator pentru cei care si-au cladit afacerile in jurul avansului imobiliar din ultimii ani.

Majoritatea producatorilor autohtoni s-au grabit deja sa anunte extinderea capacitatilor de productie, fie ca vorbim de termopane, invelitori sau decoratiuni interioare, in timp ce jucatorii internationali au crescut importurile sau au ales Romania ca urmatoare destinatie de profit, iar oamenii de afaceri au speculat sansele de a intra in afacerile derivate din constructii. Intr-o tranzactie recenta, omul de afaceri Marius Ghenea a preluat 51% din pachetul majoritar de actiuni al producatorului roman de tigla metalica Viking Profil, anuntand investitii de un milion de euro.

Autocamioanele MAN pentru constructii dubleaza afacerile MHS Bus&Trucks

Aproape jumatate din cifra de afaceri obtinuta anul trecut de compania MHS Truck&Bus, aflata in portofoliul omului de afaceri Michael Schmidt, detinator al Automobile Bavaria, se datoreaza vanzarilor de autocamioane destinate sectorului de constructii.

Importator si distribuitor al marcii de autocamioane si vehicule de transport MAN, compania si-a dublat anul trecut unitatile de camioane vandute comparativ cu anul precedent, estimand si pentru acest an o dublare cantitativa, reflectata si in cifra de afaceri.

“Cifra de afaceri inregistrata de compania noastra in 2007 se ridica undeva in jurul valorii de 100 milioane euro, din aceasta cam o jumatate constituind-o segmentul de constructii. Anul trecut l-am incheiat cu un numar de 1.312 unitati vandute (n.r. –autocamioane MAN), iar dupa estimarile noastre aceste valori se vor dubla in anul 2008”, a declarat, pentru Wall-Street, Jorge Leuschner, CEO MHS Truck & Bus.

Luand in considerare dublarea numarului de unitati in acest an, cifra de afaceri va atinge valoarea de 200 milioane euro, dupa cum explica Leuscher, adugand ca “din totalul autocamioanelor ce se vor vinde in 2008, 40% dintre acestea sunt autocamioane destinate domeniului constructiilor“.

MHS Truck&Bus, devenit oficial noul importator al MAN in luna mai a anului trecut, prin preluarea gestionarii vanzarilor si serviciilor pentru toate vehiculele MAN in Romania de la Automobile Bavaria, a investit pana in acest moment circa 30 milioane de euro, din care o investitie de sase milioane de euro intr-un showroom de 12.000 metri patrati la Bucuresti si circa trei milioane de euro alocate sediului din Brasov. Compania deruleza contracte de dealer in orase ca Timisoara, Constanta Sibiu, Oradea, Piatra Neamt, Iasi.

“In urmatorii trei ani suntem siguri ca vom tripla aceasta suma printr-o dezvoltare continua a retelei MAN in Romania”, a mai precizat Leuscher.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.