Numarul de locuinte vechi vandute in primele doua luni ale anului a scazut dramatic. Este un semn ca va urma si o scadere a preturilor? Nu, locuintele nu se vor ieftini atat timp cat cererea este mai mare decat oferta, apreciaza analistii imobiliari
Stagnarea vanzarilor este o problema temporara, care nu va avea impact asupra pietei, opineaza agentii imobiliari. "Multi oameni care doresc sa-si cumpere o locuinta stau acum si asteapta sa vada ce se intampla. Unii spera ca preturile o vor lua in jos, altii se gandesc ca leul s-a depreciat brusc in raport cu euro si ca nu este o perioada buna pentru imprumuturi", spune Ionut Bordei, director de vanzari la compania imobiliara Eurisko. Insa, cu cat perioada de asteptare va fi mare, cu atat preturile locuintelor vor creste mai mult. Cand potentialii cumparatori vor intelege ca apartamentele nu se ieftinesc, vor dori sa cumpere, si aceasta cerere mai mare decat normala pentru o anume perioada va umfla si mai mult preturile, explica Bordei.

PARADOX. Si, totusi, apartamentele vechi sunt scumpe compartiv cu gradul de uzura al instalatiilor, al izolatiilor termice, cu ambianta din jurul blocurilor, cu lipsa parcarilor, spune Adrian Crivii, directorul firmei de evaluare imobiliara Darian. El adauga ca pretul corect este cel dat de piata si, in conditiile in care cererea este foarte mare in raport cu oferta, nu se pune problema unei scaderi intr-un orizont previzibil de timp, de trei-patru ani.

Paradoxul este ca un apartament dintr-un bloc construit in urma cu 30 de ani este de multe ori mai scump decat unul cu aceleasi caracteristici amplasat intr-un imobil nou, insa piata a acceptat aceasta anomalie, pentru ca legea cererii si ofertei este de necontestat, spun reprezentantii agentiei imobiliare Eurometropola.

Mai mult, scumpirea creditelor si deprecierea leului orienteaza cererea tot spre locuintele vechi. "O persoana care putea sa obtina un credit de 100.000 de euro in a doua parte a anului trecut, acum, la acelasi nivel de venituri, mai poate lua, sa spunem, numai 75.000 de euro. Chiar daca acest om dorea sa-si cumpere un apartament nou, se va orienta tot catre unul vechi", explica Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.