In Romania exista peste 600 de blocuri cu risc seismic ridicat, din care un sfert reprezinta un pericol pentru populatie
Desi s-au alocat bani de la bugetul de stat, numarul cladirilor consolidate este foarte mic. Constructorii dau vina pe institutiile publice care vor sa reabiliteze imobilele la preturi mici, in timp ce autoritatile sustin ca firmele executa lucrarile intr-un ritm lent, din cauza proprietarilor care nu vor sa paraseasca locuintele. Firmele de constructii atrag atentia ca in curånd nu vor mai participa la licitatii daca nu se rezolva problema banilor.

Constructorii romani nu sunt interesati de proiectele ce vizeaza consolidarea cladirilor cu risc seismic ridicat, fiind nemultumiti pe banii pe care ii primesc la sfarsitul lucrarilor, tinand cont de complexitatea acestora. In ultimii trei ani, au fost consolidate doar 12 cladiri din Bucuresti, Braila si Mures, desi exista peste 600 de imobile care la primul cutremur se pot prabusi.

De altfel, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) recunoaste ca, din cele 69 de cladiri incluse in programul din acest an, 50 au fost preluate din cel de anul t
recut.

Practic, autoritatile au reabilitat doar doua cladiri din cele vizate in 2007. Bugetul pentru anul trecut a fost de 8,5 milioane de lei, din care circa un milion nu au fost folositi si s-au intors la stat. Restul au fost cheltuiti pentru proiectare. Pentru acest an, MDLPL a alocat un buget de aproximativ 10 milioane de lei, in speranta ca de aceasta data banii vor fi folositi. Secretarul de stat in MDLPL, Horia Irimia, a explicat ca firmele de constructii s-au plans ca trebuie sa lucreze cu locatarii in casa, ceea ce lungeste perioada de executie.

Constructorii: „Statul plateste prost“

“Problema de baza este ca se lucreaza cu proprietarii in apartamente, cu mobila nemutata, iar constructorii sunt fortati sa faca reparatiile intr-un ritm lent. Aceast lucru se intampla mai ales in Bucuresti, pentru ca in celelalte zone din tara se lucreaza mai repede”, a precizat Irimia.
Pe de alta parte, firmele de constructii sustin ca prefera sa implice in proiectele finantate din fonduri private sau din cele europene, deoarece statul roman plateste prost. Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii- ARACO, Laurentiu Plosceanu, a explicat ca pentru acest tip de proiecte contractele prevad preturi unitare, iar firmele de constructii nu obtin, in cele mai multe cazuri, profit. “Pretul manoperei este unul mic, in timp preturile pentru materiale si utilitati sunt in crestere. Pe de alta parte, ofertele din sectorul privat sunt in crestere, iar constructorii prefera un proiect cu un profit sigur”, a spus Plosceanu. Si oficialul MDLP a precizat ca preturile pentru expertizele tehnice, proiectare si consolidare sunt stabilite de primarii, insa o firma de constructie primeste in medie 180-200 euro pe metru patrat. Constructorii cred ca in curand statul se va confurnta cu o criza, iar multe din lucrarile de reabilitare vor ramane de izbeliste. “Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul programelor de reabilitare a scolilor, cele ale ANL-ului si ale Companiei Nationale de Investitii. Foarte putini constructori s-au prezentat la licitatii, iar daca statul va continua sa practice preturi unitare, in curand va ramane fara antreprenori”, a opinat Plosceanu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.