Rentierii din toata tara pot rasufla usurati: Guvernul nu mai vrea sa controleze nivelul chiriilor
Potrivit Jurnalul Natiional, saptamana aceasta, pe site-ul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei (MDLPL) va fi afisat un pachet de legi numit “legi ale locuirii‘‘. Legea privind inchirierea locuintelor este usor protectiva cu rentierii, reiese dintr-o analiza realizata de revista Saptamana Financiara. Fata de propunerile avansate anul trecut de reprezentantii MDLPL, care conturau o lege ce incerca nu doar sa-i protejeze pe chiriasi, dar si sa introduca un sistem de control al chiriilor, lobby-ul proprietarilor s-a miscat excelent. Astfel ca acum avem de-a face cu un proiect total opus celui initial. Mi­nistrul Laszlo Borbely justifica intoarcerea de 180 grade prin faptul ca nu doreste sa impuna restrictii si ca piata va fi cea care va reglementa cel mai bine nivelul chiriilor.

RENEGOCIERI. In propu­nerea legislativa, clauzele privind in­cheierea, durata sau reinnoirea con­tractului ii dezavantajeaza pe chi­riasi. Spre exemplu, durata mi­nima a contractului, de un an, este cea mai mica din UE, acest termen fiind o cutuma locala care s-a im­pus ca efect al cresterilor galo­pante a chiriilor, majorarile fiind efectua­te, de regula, la expirarea contractului.

Nici la reinnoirea contractului legiuitorul n-are solutii prea fericite. In acest caz, proprietarul poate cere o reevaluare a chiriei, dar il va informa pe chirias cu minimum sase luni inainte de expirarea contractului. Suma ceruta va trebui sa fie comparabila cu chiriile solicitate pentru locuintele similare din vecinatate. Daca locatarul chirias nu este de acord, cele doua parti ajung in fata comisiei de mediere, iar daca dezacordul persista - in fata judecatorului. Aceasta metoda, vazuta de initiatorii legii ca un fel de frana in calea cresterii “nejustificate‘‘ a chiriilor, va avea efectul piedicii puse unui miriapod.

O interesanta gaselnita a autorilor proiectului de lege ar putea bulversa piata chiriilor si pe cea a asigurarilor. Una dintre inovatiile legislative ale proiectului il obliga pe chirias sa semneze o polita de asigurari de daune si sa dovedeasca asta in fiecare an, dupa cum arata Sfin.
De fapt, la capitolul obligatii, fata de prevederile Codului Civil care spune ca locatarul (chiriasul) este obligat sa intretina (prin lucrari mici de reparatii) doar spatiile de folosinta exclusiva, proiectul de lege pune in sarcina chiriasului si obligatia efectuarii de reparatii sau inlocuiri de elemente de constructie si instalatii din folosinta comuna. Exceptie fac situatiile in care deteriorarile cu pricina s-au produs din cauza vechimii, deteriorarilor, viciilor de executie, unei intamplari neprevazute sau forte majore sau daca persoanele care au produs degradarea nu sunt identificate. Practic, la orice act de vandalism, graffiti pe zidurile casei scarilor, prize sau intrerupatoare smulse, becuri furate etc., chiriasul va trebui sa plateasca la rand cu ceilalti locatari/proprietari ai imobilului. La fel, sa efectueze lucrarile de intretinere, reparatii sau inlocuire a elementelor componente ale instalatiilor de uz curent din spatiile de folosinta exclusiva.

Un mic avantaj si pentru chirias

Singura prevedere a legii care da un oarecare avantaj chiriasilor este cea care defineste situatiile de parasire definitiva a locuintei. In legislatia actuala, se considera parasire definitiva a domiciliului absenta continua pentru o perioada mai mare de 30 de zile. Proiectul de lege prevede ca parasirea definitiva a domiciliului poate fi definita ca o absenta continua pentru o perioada de trei luni si care nu a fost notificata proprietarului de chirias. Deci, daca esti plecat in concediu (de o luna), nu mai risti nimic daca nu-ti anunti proprietarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.