In 2009-2010 piata imobiliara se va confrunta cu un paradox, cumparatorii nu vor mai achizitiona locuinte off-plan (aflate la stadiul de proiect) pentru ca o sumedenie de investitori, care au cumparat acum 2-4 ani la anumite preturi, vor incepe sa vanda din proprietatile lor, este de parere Vlad Vlasceanu, managing director al Admedia Consulta, compania organizatoare a Targului Imobiliar National (Timon).
Dar in momentul de fata clientii inca se mai orienteaza catre locuintele aflate pe hartie, pentru ca, astfel, isi pot achizitiona o locuinta mai ieftina. In acelasi timp, cumparatorii de azi sunt mai increzatori in dezvoltatorii care sunt reprezentati de mari companii din afara si din tara. Isi dau seama ca platesc cu 50-70% mai mult decat in cazul locuintelor off-plan. De aici pleaca increderea lor si nu mai sunt chiar atat de sceptici la varianta de a achizitiona un proiect in faza initiala.

Cat priveste preturile noilor locuinte, acestea pornesc de la 950-1.000 euro/mp si pot ajunge pana la 4.000-5.000 euro/mp, in cazul apartamentelor semifinisate, pe cand pretul unui metru patrat intr-un apartament comunist depaseste 1.800 euro.

Dezvoltatorii ofera proiecte atat clasei de lux, cat si clasei medii

Piata si cumparatorul s-au maturizat. Daca acum 5 ani erau proiectele de lux care depaseau 400-500.000 de euro, in prezent oamenii au alte oportunitati si au de unde alege. Acum nu numai segmentul elitist isi poate procura o astfel de locuinta, ci si cei din clasa medie. Cumparatorii isi cauta locuinta undeva aproape de metrou, sau aproape de o cale de acces mai rapida. In momentul de fata nu mai exista o zona preferata. Pe piata imobiliara autohtona inca exista un dezechibru intre cerere si oferta. "Capitala are un deficit de locuinte de peste 30.000; la ora aceasta, cererea este mai mare decat oferta. Numai in anul 2007 a existat o crestere exponentiala adunand tot ce inseamna 2004-2006 la un loc, ca si numarul de unitati. La nivel de 2008 vor fi si cresteri mai mari de 30-40 %", a marturisit Vlasceanu. Aceasta lipsa de locuinte reprezinta un beneficiu pentru dezvoltatori deoarece acestia pot investi in noi proiecte si se pot reorienta pentru a exploata noi zone.

Estul si Vestul - urmatoarele zone care vor fi exploatate

Reprezentantul Admedia considera ca urmatoarele zone ca potential de dezvoltare sunt Estul si Vestul, aici fiind indreptate proiectele destinate clasei medii. Iar, cat priveste Nordul, acesta va ramane un apanaj al segmentului de lux. La polul opus este Sudul, ce va fi destinat unui segment low.
Un alt segment atractiv pentru dezvoltatori il reprezinta terenurile din afara Bucurestiului.
Si in cazul in care ar exista infrastructura ar reprezenta un foarte mare interes. Exista investitori medii din statele occidentale care vor sa investeasca in Romania, ei vin in intentia de a dezvolta in genul in care dezvolta state precum Italia, Spania, Germania, Austria, Belgia, Olanda, numai ca ei au o mare problema - se uita initial dupa astfel de terenuri din afara Bucurestiului pentru ca sunt mai ieftine, dar au un mare soc cand ajung in Romania si vad ce inseamna traficul, cel putin la nivel de Capitala. In opinia lui Vlasceanu, retelistica si tot ce inseamna autoritatile publice impiedica Romania sa aiba o dezvoltare si sa gaseasca solutii ieftine de locuire.

Noua editie a Timon-ului

Editia din martie este gandita ca fiind cea mai puternica din cele trei, in special pentru ca vin si isi prezinta proiectele dezvoltatorii, nu promotorii. Noua editie a acestui targ va aduce schimbarea a peste 70% din expozantii care au fost in februarie. Vor fi patru noi proiecte. Unul va targeta clasa medie pentru zona de Vest, mai precis in zona Cora-Lujerului. Reprezentantii din Bulgaria care au fost si in luna februarie vor aduce 5 noi proiecte in Bulgaria, printre care unul de lux pe Coasta cu Turcia. Asta denota cumva faptul ca Bulgaria a gasit o piata foarte buna de desfacere in Romania la nivel imobiliar si iata ca nu vin doar cu proiecte care sa bata piata autohtona in preturi, ci si cu proiecte de lux.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.