Cresterea puternica a domeniului constructiilor a determinat, in mare parte, cresterea economica de anul trecut, crestere care nu va incetini nici in acest an, fiind alimentata de cererea substantiala pentru cladiri rezidentiale, spatii industriale si de investitiile masive in infrastructura

Inflatia ar putea depasi 8,5% in urmatoarele luni datorita cresterilor insemnate de preturi administrate, unui efect de baza nefavorabil si eficientei reduse a politicii monetare pe termen scurt, avertizeaza analistii BCR in ultimul raport asupra situatiei macroeconomice a Romaniei. Analistii BCR prevad o crestere alarmanta, de 15% a deficitului de cont curent in PIB, dar si o evolutie pozitiva a balantei comerciale.
. Industria si agricultura au adus o contributie negativa, insa se asteapta ca, in 2008, acestea sa intre pe un trend pozitiv. Este asteptata o evolutie mai buna a balantei comerciale in urma investitiilor importante in industrie din ultimii ani si a unui curs de schimb mediu mai depreciat in comparatie cu media anului 2007.
Evolutia favorabila a leului din luna februarie (apreciere lunara medie de 1,1%) va avea numai un efect pozitiv limitat asupra inflatiei din februarie.

Crestere economica, sustinuta de constructii si infranata de industrie

Rezultatele ridicate de pe segmentul constructiilor (peste 30% crestere anuala) au sustinut si in 2007 cresterea economica. Astfel, pe parcursul anului trecut au fost operate investitii cu o distributie echilibrata pe segmentul cladirilor rezidentiale, a cladirilor nerezidentiale si a constructiilor ingineresti.
Totusi, contributia industriei la cresterea economica nu s-a ridicat previziunilor pentru 2007. Desi industria prelucratoare a avut o crestere robusta, sectorul energetic si cel extractiv au avut evolutii negative, se arata in raport.

Pentru 2008 analistii BCR asteapta o dinamica mai alerta a industriei in special pe seama industriei auto si electronicelor. Agricultura a avut o contributie negativa la cresterea economica de anul trecut in conditiile in care seceta puternica a afectat productia fermelor mici. Raportul prezinta anticipatii pentru investitii importante in perioada urmatoare.

Pentru urmatorii ani specialisii BNR aniticipeaza o crestere economica sustinuta, mai apropiata de PIB-ul potential (in jurul valorii de 6%). Astfel, se va reduce riscul supraincalzirii economiei si presiunea asupra inflatiei, dar fara a cobori sub media cresterii economice din zona euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.