Cumparatorii de apartamente noi trebuie sa studieze cu atentie contractul semnat cu dezvoltatorul, astfel incit acest act sa includa termene clare de predare a locuintei, dar si penalitatile pe care sa le achite dezvoltatorul in cazul in care nu termina lucrarea la timp. „Anul trecut trebuiau livrate 1.200 de locuinte noi si s-au finalizat citeva sute“, spune analistul Ion Radu Zilisteanu. O asemenea posibilitate trebuie luata in calcul de cei care isi cumpara o astfel de locuinta.

Dezvoltatorii s-au gindit deja la situatia de a nu termina la timp lucrarile. „Este posibil sa existe mici intirzieri. Toti dezvoltatorii si-au luat o perioada de gratie“, spune Andreea Hamza, senior consultant in cadrul diviziei rezidentiale a Colliers International. In momentul incheierii contractului este foarte important ca acela care cumpara sa vada care este termenul de gratie pe care si l-a asigurat dezvoltatorul.

Negocierea contractului devine foarte importanta. „In ceea ce priveste perioada de gratie, poate fi vorba de un termen intre o luna si sase luni. Clientii se pot asigura ca exista o clauza contractuala ce prevede penalitati sau garantii in astfel de situatii“, spune Anda Marian, managerul departamentului rezidential al Coldwell Bankers.