Volumul creditelor ipotecare contractate pentru a achizitiona locuinte in economiile avansate precum Marea Britanie sau Spania este impresionant, arata un raport intocmit de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD)
In tarile aflate inca in perioada de tranzitie, volumele sunt reduse, dar rata de crestere este rapida. Ponderea medie in PIB a creditelor ipotecare acordate in 14 tari in curs de dezvoltare se situa la 7,5% in 2005. Si Romania a fost luata in calcul in aceasta grupa de tari, alaturi de Rusia, Serbia, Bulgaria, Ungaria si alte state.

In cele 15 state vechi membre ale Uniunii Europene, ponderea medie a ipotecarelor era de 50% din PIB. Din perspectiva acestui indicator, in 2005, Romania era foarte departe si de media inregistrata in grupa tarilor din UE, dar care erau in curs de dezvoltare. Mai precis, Romania se afla chiar sub media inregistrata in tari in curs de tranzitie care nu erau inca membre ale UE.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.