Repararea nedreptatilor facute de statul comunist celor deposedati de imobile ar fi trebuit sa fie un proces destul de simplu. Din pacate, retrocedarea vilelor si a terenurilor din Capitala, mai ales a celor din cartierele rezidentiale, a devenit o afacere extrem de profitabila pentru recuperatorii de imobile, in detrimentul proprietarilor de drept care ajung victimele unor inselatorii de proportii.
Gaselnita cu ajutorul careia anumite grupuri de interese au reusit si inca reusesc sa puna mana pe zeci de vile si terenuri, in valoare de milioane de euro, este metoda retrocedarilor conditionate. De la RA APPS. Mai precis, fostii proprietari incep sa notifice institutia cu privire la revendicarea bunurilor. De cele mai multe ori, Regia respinge notificarile, moment in care apar recuperatorii. Acestia le explica mostenitorilor ca nu vor intra niciodata in posesia proprietatilor daca nu le vand lor drepturile litigioase. Pentru ca fie sunt la o varsta inaintata si au obosit sa se mai lupte cu sistemul legislativ din Romania, fie sunt in strainatate si nu se pot ocupa personal de problema, mostenitorii accepta targul, intre parti incheindu-se un antecontract de vanzare-cumparare. In cele mai multe cazuri, in urma incheierii acestui act, ca prin minune, RA APPS retrocedeaza imobilele in doar cateva luni. Pasul imediat este actul propriu-zis de vanzare-cumparare, cand mostenitorul de drept primeste o suma infima de bani, care nu are nici o legatura cu valoarea reala a imobilului.


COMBINATIE DE 1,8 MILIOANE DE EURO. Schema retrocedarilor conditionate a fost aplicata chiar in curtea presedintelui Basescu, caz scos la iveala de presa centrala in urma cu doi ani. Bartolomeu Finis, un apropiat al fostului premier Nastase, a reusit sa puna mana pe un teren de aproape 900 mp, aflat in curtea lui Basescu, de la Vila Lac 3, din cartierul Primaverii. Fostii proprietari s-au chinuit ani in sir sa-si recupereze bunurile, insa RA APPS a raspuns favorabil cererii abia dupa ce au incheiat antecontracte de vanzare-cumparare cu Finis. Tranzactia a fost minutios planificata si a avut parte si de sprijinul Guvernului Nastase, care a avut grija sa emita o HG prin care a trecut terenul din domeniul public in domeniul privat al statului. Terenul cu pricina este format, de fapt, din doua parcele care au apartinut Alexandrinei Daba si Ancai Floristeanu. Cele doua s-au luptat ani la randul cu hatisul legislativ din Romania pana s-au hotarat sa dea in judecata RA APPS. La numai cateva luni de la deschiderea actiunii judecatoresti, femeile au renuntat subit la proces, iar Regia le-a restituit terenurile. La vremea respectiva, Lia Pardau, avocatul Alexandrinei Daba, a declarat presei ca "in timpul procesului, proprietarii au fost contactati de Bartolomeu Finis, care le-a spus ca ori ii vand lui pamantul, ori nu o sa-l vada niciodata". La randul lui, Finis a recunoscut ca le-a platit celor doua femei un pret cu mult sub cel al pietei, dar a negat ca fi intervenit la RA APPS pentru retrocedarea terenurilor. Una peste alta, in urma tranzactiei, Finis a iesit mai bogat cu 1,8 milioane de euro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.