Interesul investitorilor straini pentru piata rezidentiala bucuresteana a crescut in ultimii ani, iar aproape 40% din apartamentele din cartierele rezidentiale noi tranzactionate in 2007 au fost achizitionate de oameni de afaceri, majoritatea straini, sustin analistii imobiliari
Potrivit consultantilor imobiliari ai companiei EuroMetropola, interesul investitorilor straini pentru locuinte noi din capitala vine ca urmare a pozitionarii Romaniei pe locurile fruntase in topul tarilor cu cel mai ridicat yield (nivel de recuperare a investitiei) pe segmentul rezidential din Europa.

"Strainii in cautare de oportunitati investitionale pe piata rezidentiala din Bucuresti achizitioneaza proprietati fara amenajari speciale pe care le renoveaza pentru a le inchiria ulterior sau pentru a le revinde dupa ce valoarea acestora s-a marit. Chiriile pe segmentul de lux pot ajunge si pana la 7.000 de euro/luna, de aceea o astfel de investitie este extrem de profitabila si se poate amortiza intr-un timp relativ scurt", a declarat, potrivit Wall-Street, coordonatorul departamentului rezidential al EuroMetropola, Valeria Tudor.

Potrivit acesteia, printre criteriile de selectie ale investitorilor pe primul loc se afla pretul, determinant in alegerea unei proprietati, dar si locatia si calitatea executiei. In ceea ce priveste motivatia principala pentru a face o investitie, aceasta este profitul, indiferent daca vorbim despre cetateni romani sau straini. "Pe langa strainii care sosesc in tara noastra ca reprezentanti ai unor fonduri de investitii, inregistram si un numar semnificativ de investitori individuali, interesati sa achizitioneze atat vile cat si apartamente in scop investitional", adauga Tudor.

Potrivit unui raport de piata al companiei imobiliare Colliers, din cele 3.000 de apartamente din cartierele rezidentiale noi tranzactionate pe piata imobiliara din Bucuresti in primele sase luni ale anului trecut, 40% au fost achizitionate de investitori din tara si din strainatate si doar 60% din apartamentele scoase la vanzare au fost cumparate de catre populatie.

"Investitorii locali achizitioneaza de la doua pana la cinci locuinte intr-un imobil, iar cei straini, greci si spanioli in special, 15-20 de apartamente. Exista insa si o categorie aparte de investitori care achizitioneaza chiar mai mult de 20 de apartamente. Acestia provin in special din Canada si de peste Ocean", au declarat reprezentantii departamentului rezidential al Colliers Romania., citati de TheMoneyChanel.

„In general, predomina firmele, care sunt cam 80% dintre cumparatori si urmaresc sa revanda sau sa inchirieze locuintele. In general, cand se achizitioneaza peste 10 apartamente, este vorba de firme sau de fonduri de investitii“, spun reprezentantii Perfect Casa.Fondul norvegian Romania Invest, creat special pentru achizitiile de acest fel, a cumparat de la inceputul anului peste 800 de apartamente in cadrul a patru proiecte rezidentiale din Capitala, intentia fiind de a le revinde, potrivit BusinessMagazin. „Majoritatea celor ce investeau pana acum doreau sa inchirieze apartamentele strainilor, insa acum a crescut rata celor ce doresc sa vanda apartamentele cand vor fi finalizate“, explica Simina Istrate, investment specialist in cadrul diviziei rezidentiale a Colliers International.

Potrivit acesteia, circa doua treimi din apartamentele achizitionate in tranzactiile de portofoliu urmeaza a fi revandute la momentul finalizarii proiectului. Randamentele ce pot fi obtinute variaza intre 15 si 50%, in functie de momentul achizitiei si de cel al vanzarii si in functie de atractivitatea proiectului. Insa toate investitiile de acest tip vor aduce profit. Sorin Lacusta, directorul departamentului rezidential din cadrul Regatta, considera ca randamentele obtinute de cei care cumpara apartamente inca din faza de proiect pentru a le revinde la finalizare nu vor scadea sub 15% in urmatorii ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.