Guvernul a decis ca garantia statului la creditele contractate prin programul "Prima Casa" sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 mp, bancile avand la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.

Modificarea programului "Prima Casa" a fost decisa in sedinta de miercuri a Guvernului, a anuntat premierul Emil Boc.


El a precizat ca nu vor fi modificate plafoanele privind avansul perceput la contractarea creditului, dobanda imprumutului si cuantumul garantiei.

"Bancile au la dispozitie trei luni pentru a participa la acest program, iar regula va fi «primul venit, primul servit». Intre banci va fi posibil transferul protofoliului de garantii", a spus Boc, conform MEDIAFAX.

  • Care sunt modificarile?
Executivul a decis totodata ca si persoane care in prezent detin o casa in suprafata utila maxima de 50 metri patrati si care doresc un confort sporit sa poata accesa credite prin acest program pentru cumpararea unei noi locuinte.

Surse oficiale au declarat ca a fost eliminat criteriul limitei de varsta, astfel incat programul "Prima Casa" sa poata fi accesat si de alte persoane decat tinerii in varsta de pana la 35 ani.

Guvernul a anuntat, saptamana trecuta, ca discuta cu bancile varianta reducerii la jumatate a garantiei statului la creditele alocate pana in prezent prin programul "Prima Casa", astfel incat suma de 750 milioane euro, reprezentand jumatate din garantiile emise, sa poata fi folosita in continuare pentru acordarea de noi imprumuturi.

Guvernul a decis, in ianuarie, ca programul Prima Casa sa continue si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 milioane euro, reprezentand diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului "Prima Casa" in anii 2009-2010.

  • Acest plafon a fost deja epuizat in proportie de 50%
Plafonul de 200 de milioane de lei a fost impartit in proportie de 80% de cinci banci, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Romaneasca si Alpha Bank.
Citeste si:
7 lucruri de tinut cont inainte de a-ti cumpara o locuinta
7 lucruri de tinut cont...

Programul guvernamental Prima Casa a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maxim 60.000 euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute si de cate 75.000 euro pentru case noi cumparate de persoane organizate in asociatii.

Creditele acordate prin programul Prima Casa au o rata a dobanzii egala cu EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus o marja fixa de maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.