Proprietarii de locuinte din Brasov si Galati au castigat sume considerabile din majorarile succesive ale tarifelor practicate in 2008. In opt dintre cele 24 de orase din Romania cu peste 100.000 de locuitori chiriile au crescut in 2008.

In 13 municipii nivelul acestora este identic cu cel inregistrat in 2007. Doar in doua asemenea localitati proprietarii de apartamente si-au redus pretentiile financiare.

Campionul cresterii chiriilor a fost, in 2008, Brasovul. Daca in martie un apartament nou-construit cu patru camere se inchiria cu maximum 500 de euro, in luna decembrie pretentiile proprietarilor au atins pragul de 1.000 de euro. In medie, chiria la patru camere in cladirile noi a crescut cu 350 de euro, in timp ce la apartamentele construite inainte de 1989 majorarea a fost de 275 de euro.

Urmatorul in topul cresterilor este Galatiul, cu un avans de 300 de euro la patru camere nou-construite. La Arad, cea mai mare crestere, de 200 de euro, s-a inregistrat la apartamentele de doua si patru camere noi. Tot cu 200 de euro au crescut, in medie, si chiriile la Bacau si Cluj, la locuintele de trei, respectiv patru camere.

„Segmentul chiriilor clujene nu a fost afectat de criza imobiliara de anul trecut. Asta se datoreaza in primul rand celor 100.000 de studenti existenti in Cluj, din care doar in jur de 15% au asigurate spatii de cazare in camine”, spune Doru Lupeanu, senior consultant&partner Fix Up Marketing.

Diminuarea vanzarilor a crescut chiria

Printre motivele pentru care chiriile au crescut se numara sezonul estival (Constanta), cresterea pretentiilor privitoare la confortul locuintei (Suceava), diminuarea volumului tranzactiilor si reorientarea clientilor spre chirii (Cluj, Oradea). „Accesarea mai dificila a creditelor imobiliare transforma chiria intr-o necesitate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.