Lipsa tranzactiilor face ca pretul metrului patrat de teren sa nu mai poata fi determinat exact. Conform datelor agentiilor imobiliare din tara, costul terenului a stagnat in ultima luna. Valorile nu sunt insa relevante, in conditiile in care volumul de vanzari se apropie de zero.

In perioadele de iarna ale anilor trecuti, tranzactiile cu terenuri erau ceva obisnuit. Multi clienti ai agentiilor imobiliare, persoane fizice sau juridice, isi investeau economiile adunate peste an in terenuri. Criza imobiliara a schimbat lucrurile din temelii.

„Totul este inghetat, nu se mai misca nimic pe piata terenurilor. Tendinta este in mod sigur cauzata de criza, in anii trecuti se faceau tranzactii pana in ziua de Craciun.

Luna decembrie era momentul in care clientii nostri isi colectau castigurile din diversele afaceri pe care le aveau si investeau in terenuri. ”, explica Monica Platon, directoare a agentiei imobiliare aradene Euromon .

30 de euro pe metru patrat langa Arad

In interiorul orasului rareori mai sunt de gasit parcele potrivite constructiei, in afara catorva terenuri cu constructii demolabile, de 200 – 300 de metri patrati. In exterior insa lucrurile se schimba.

Principalele zone de interes din afara orasului sunt spre comunele Livada-Sanleani si Vladimirescu. Compania Imotrust a achizitionat in martie un lot de teren in dreapta soselei dintre Arad si Vladimirescu, l-a parcelat, a realizat infrastuctura, inclusiv asfaltarea cailor de acces si l-a scos la vanzare in loturi cuprinse intre 450 si 1.400 de metri patrati.

Astazi, un metru patrat de teren cu utilitati si strazi asfaltate costa in aceasta zona 45 de euro. Peste drum, Primaria localitatii a realizat un proiect asemanator.

„Aici loturile sunt cuprinse intre 500 si 1.000 de metri patrati, infrastuctura exista, dar nu la acelasi nivel ca vizavi. Se pot gasi in prezent parcele si la pretul de 30 de euro pe metru patrat”, spune Monica Platon.

In Galati, piata e blocata

Agentii imobiliari galateni experimenteaza o situatie pe care nu au mai intalnit-o niciodata pana acum. Nivelul preturilor la terenuri nu poate fi stabilit cu exactitate, in conditiile unui volum de tranzactii apropiat de zero. „Nici in anii trecuti decembrie nu insemna neaparat un boom al tranzactiilor, dar existau schimburi si chiar vanzari de terenuri.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.