Piata imobiliara este puternic afectata, de cateva luni, ca urmare a blocajului de creditare bancara, in conditiile in care doua treimi (circa 70%) din apartamentele noi si vechi erau finantate prin credit ipotecar.

Cererea de credite ipotecare a inregistrat o scadere usoara in trimestrul III al anului fata de perioada anterioara. Pentru trimestrul IV, potrivit unui sondaj al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei, realizat la sfarsitul lunii noiembrie, se asteapta insa o reducere severa a cererii de credite, atat pe fondul adoptarii noilor norme prudentiale privind creditarea populatiei, cat si datorita majorarii substantiale a costurilor finantarii. Totodata, valorile gradului maxim de indatorare in trimestrul III au fost superioare celor din trimestrul II. Termenii creditarii ipotecare ce au devenit usor mai restrictivi au fost: costurile creditarii, altele decat dobanzile, si scadenta maxima. Ponderea maxima a creditului in valoarea garantiei imobiliare a ramas nemodificata.

In zona euro, evolutia cererii ipotecare nete in trimestrul II al anului in curs s-a mentinut pe trendul pe care s-a inscris inca de anul trecut, dinamica acesteia fiind semnificativ negativa.

In opinia bancilor, conform aceluiasi sondaj al BNR, pretul locuintelor a inregistrat o corectie in trimestrul II, intr-o masura mai mare decat se anticipa.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.