Antreprenorul clujean a renuntat la productia de dulciuri pentru a ridica un ansamblu rezidential. Stie riscurile de pe piata imobiliara in contextul crizei financiare, insa investeste in continuare. In paralel, pregateste un alt proiect axat pe productie despre care inca nu vorbeste.

Initial voiati sa relocati fabrica de dulciuri Feleacul. De ce acum ati renuntat la ea?

De la trei milioane de euro cat am preconizat ca va fi investitia de relocare in 2005, se ajunsese la aproape dublu. Piata a evoluat si am gasit o solutie mai buna in vanzarea efectiva a echipamentelor si a productiei.

Care erau produsele si ce cota de piata aveati?

Realizam dropsuri, halva, ciocolaterie, fondant, jeleuri si eram prezenti pe o nisa de produs, cu o cota de piata de 1-2%.

Credeti ca piata imobiliara este mai stabila si mai profitabila decat cea a dulciurilor?

Nu se poate compara. Pentru noi, imobiliarele au fost o optiune mai avantajoasa, chiar daca si aici este un risc. Toata lumea stie ca marea problema este finantarea.

Intrerupeti lucrarile de constructie la ansamblul rezidential (n.r. Residential Park) din cauza crizei financiare?

Nu, categoric. Suntem in plin santier si continuam fara niciun fel de dubiu. Prima etapa va fi finalizata la anul si consta in 80-90 de apartamente. Asiguram finantarea din resursele firmei, dar si din credite.

Contractarea unui credit este benefica in aceasta perioada?

Nu stiu daca este buna sau rea. Suntem obligati sa luam un credit cu un plafon de zece milioane de euro. Este un efort pe care ni-l permitem, insa ea este ultima solutie!

Ce masuri anticriza veti lua?

Ne-am luat deja masuri de siguranta. Proiectul este gandit in etape si, in functie de raspunsul pietei, ne vom adapta. Avem trei scenarii facute: optimist, moderat si pesimist.

Si ce scenariu i se aplica in acest moment proiectului imobiliar?

Moderat. Pentru prima etapa avem deja raspunsuri pozitive din piata, dar inca nu am inceput contractarea apartamentelor deoarece nu-mi place sa vand pe hartie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.