Notarii cer actualizarea expertizelor privind valoarea de circulatie a imobilelor in functie de fluctuatiile inregistrate pe piata imobiliara. Cu toate ca valoarea imobilelor a scazut, din cauza blocajului existent pe piata imobiliara si a lipsei de lichiditati, valoarea de impozitare a tranzactiilor la notariate a ramas ridicata.

Blocarea creditarii ipotecare in ultimele luni a avut ca efect o reducere drastica a preturilor proprietatilor imobiliare, insa notarii se plang de faptul ca impozitele pe tranzactii se fac la o valoare care nu mai are nici o acoperire in realitate. De pilda, la vanzarea unui apartament de doua camere, evaluat la 149.000 de euro, care se impoziteaza cu 2%, se plateste la notar suma de 2.980 euro. Insa daca in prezent acest apartament s-a ieftinit cu 20%, impozitul platit este cu 600 de euro mai mare decat cel rezultat din valoarea actuala a proprietatii.

Pentru a rezolva problema, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) propune actualizarea expertizelor privind valoarea de circulatie a imobilelor in functie de preturile la zi ale proprietatilor. In prezent, expertiza pe baza careia se reactualizeaza preturile imobilelor se face o data pe an, de catre Camera Notarilor Publici, dar ar fi nevoie de o actualizare a acestor expertize de mai multe ori pe an.

"UNNPR sustine si solicita Ministerului Finantelor propunerea de modificare a dispozitiilor Codului Fiscal referitoare la actualizarea expertizelor, mai ales ca in ultimul timp se inregistreaza o scadere alarmanta a tranzactiilor de orice fel si datorita faptului ca valoarea de piata a imobilelor a scazut considerabil", a declarat Viorel Manescu, presedintele UNNPR.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.