Dupa ce au construit mii de apartamente cu bani proveniti din credite bancare, dezvoltatorii imobiliari au ajuns la fundul sacului. Scumpirea creditelor ii pune pe acestia in fata imposibilitatii achitarii mai vechilor angajamente fata de banci, dar si a finalizarii proiectelor deja demarate.

Construite pe hartie sau partial finalizate, cartiere intregi ar putea trece din patrimoniul constructorilor in cel al bancilor care au finantat astfel de afaceri. Aflati in incapacitate de plata si in dorinta de a scapa de presiunea creditorilor, marii dezvoltatori imobiliari fac apel la legea insolventei. Procedura prevazuta de acest act normativ (care poate dura trei ani) le ofera constructorilor doua avantaje importante: le pune la dispozitie trei ani pentru o eventuala redresare si ii exonereaza de obligatia de a raspunde cu propria avere pentru un eventual faliment.

Pe rolul Tribunalului Bucuresti a fost inregistrat primul dosar de faliment al unuia dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari, Gigant Construct SRL. In actiunea formulata in instanta se arata ca „in prezent, societatea se afla in stare de insolventa”.

Legea insolventei (85/2006) prevede faptul ca „insolventa este prezumata ca fiind vadita atunci cand debitorul, dupa 30 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de unul sau mai multi creditori; insolventa este iminenta atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate cu fondurile banesti disponibile la data scadentei”, situatie in care, conform documentului citat, s-ar afla Gigant Construct.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.