Sectoarele pietei imobiliare locale simt diferit efectele crizei internationale, cel mai afectat fiind sectorul rezidential, in timp ce pe birourile reprezinta pana in prezent sectorul cel mai putin afectat. Specialistii din real estate sustin insa ca corectie a pietei era inevitabila, dupa ce preturile au urcat exagerat in ultimii ani, iar aceasta corectie a coincis cu criza financiara.

  • Pretul apartamentelor, un graunte de sare in raport cu criza

Bogdan Georgescu, presedintele companiei de consultanta imobiliara Colliers International, este de parere ca piata imobiliara este doar o victima a crizei financiare si nicidecum factorul declansator. „Pretul apartamentelor din Romania este un graunte de sare in raport cu criza financiara. Intreaga piata imobiliara locala este prinsa intr-un sistem si nu pretul locuintelor a generat aceasta criza”, a explicat presedintele Colliers, in cadrul seminarului „Gandeste Biz!”.

  • Din 1.500 de unitati programate spre livrare, s-ar putea finaliza doar jumatate

Adrian Nicolescu, Head of Valuation & Advisory al CBRE|Eurisko, este de parere ca desi anul 2008 trebuia sa fie anul cu cele mai multe proiecte rezidentiale livrate, pe fondul crize financiare, doar jumatate din locuinte ar putea fi finalizate. „Din ianuarie si pana in luna octombrie 2008, au fost livrate 900 de unitati noi in ansambluri rezidentiale, 90% fiind apartamente. Pana la sfarsitul anului, sunt programate inca 1.500, insa in contextul economic actual, se pot finaliza doar jumatate”, a explicat Adrian Nicolescu (foto), la Zilele Biz, in cadrul conferintei “Criza mondiala si impactul sau asupra pietei imobiliare din Romania”.

  • 'Sunt multe centre comerciale de vanzare, dar nu se vinde nici unul'

Nici sectorul de retail nu a scapat de efectele crize, desi cel mai recent studiu al companiei de consultanta Atisreal arata ca 36% din totalul tranzactiilor incheiate in 2008 au fost in acest sector, primul loc fiind ocupat de tranzactiile cu proiecte mixte (office plus rezidential) – 48%.

  • Scadere de 28% pentru inchirierile spatiilor de birouri

In ceea ce priveste starea actuala a pietei imobiliare locale, reprezentantii companiei Atisreal afirma ca sectorul de birouri a fost pana in prezent cel mai putin afectat, dupa ce efervescenta pietei din anii 2006 - 2007 i-a determinat pe investitori sa dezvolte cladiri ce vor fi livrate la sfarsitul lui 2009 - inceputul lui 2010.

Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.